Gå till innehåll

Recommended Posts

Postad
Vet inte om det finns någon gräns för hamburgare som OP hävdar, men jämför med choklad istället. Där finns det en gräns på antalet procent kakao som chokladen ska innehålla för att den ska få kallas choklad. Varför inte tillämpa det på mjölk?

Är du på riktigt?

Tar man bort fettet ur köttfärsen har vi fortfarande köttfärs. Smakar ungefär likadant men lite torrare.

 

Tar man bort fettet ur mjölken så har vi fortfarande mjölk, smakar ungefär likadant men lite tunnare konsistens

 

Tar man bort kakaot ur chokladen så har vi inte choklad. Jag vet inte hur det smakar, men fan inte som choklad i alla fall.

 

På vilket sätt skulle jämförelsen mellan mjölk och choklad i det avseendet vara bättre än mjölk-köttfärs?

  • Svars 95
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

Postad
Horn = Ja

Svans = Ja

Klövrar = Ja

Antal ben = 2

Muu = Nej

 

Sen får du räkna ut själv vem jag är :twisted:.

 

Ah, en gnagare. Du gjorde det för lätt för mig där. ;)

 

Andra kommentarer: Ja, den mjölk vi pratar om är homogeniserad, men det är en sjuk skillnad på fettmolekylernas storlek (och antalet) när det ska flärpas till minimjölksprocent gentemot 3%.

 

Och Angry... har delvis rätt. Kroppen har svårt att tillgodogöra sig t ex tillsatta vitaminer i mjölk. Om det gäller generellt för näringsämnen vet jag faktiskt inte.

Postad

Andra kommentarer: Ja, den mjölk vi pratar om är homogeniserad, men det är en sjuk skillnad på fettmolekylernas storlek (och antalet) när det ska flärpas till minimjölksprocent gentemot 3%.

 

Antalet, självklart, men det är ju inte relevant för eventuell passering av kärlväggar (snarast gör det det mindre troligt). Varför minimjölk skulle ha en mindre storlek på sina fettmolekyler än standardmjölk måste du förklara.

Postad

 

Och Angry... har delvis rätt. Kroppen har svårt att tillgodogöra sig t ex tillsatta vitaminer i mjölk. Om det gäller generellt för näringsämnen vet jag faktiskt inte.

 

Jag är också väldigt nyfiken på var ni fått de här uppgifterna ifrån. Tror nämligen det är rent utsagt skitsnack.

Postad
Antalet, självklart, men det är ju inte relevant för eventuell passering av kärlväggar (snarast gör det det mindre troligt). Varför minimjölk skulle ha en mindre storlek på sina fettmolekyler än standardmjölk måste du förklara.

 

Självklart har du rätt, fettmolekylerna i sig ändrar troligen inte storlek.

Postad
Jag är också väldigt nyfiken på var ni fått de här uppgifterna ifrån. Tror nämligen det är rent utsagt skitsnack.

 

Ska vi bevisa eller falsifiera? Jag har inte sett en enda studie som kan bekräfta att kroppen tillgodogör sig tillsatta näringsämnen lika bra eller bättre som naturligt förekommande. Jag är själv skeptisk till mycket av berikningen, vad gäller t ex A-vitamin tror jag att det är bättre att äta saker där de förekommer naturligt och fyller en skyddsfunktion (jag tror naivt nog att naturen placerat dem där av en anledning) än att tillsätta dem i näst intill fettfria miljöer där man har sämre koll på eventuell effekt. Om ingen kan bevisa något och det strider mot min logik, då litar jag på logiken. Om den sedan haltar, det är jag inte människa nog att avgöra. Men jag kan alltid ändra mig om jag blir överbevisad.

 

Jag tror inte att någon vet något säkert, definitivt inte jag. Fortfarande på 1990-talet sades det på sina håll att det var ofarligt att överdosera C-vitamin. Kolla också debatten om AD-dropparna. Det är svårt att ha samma rekommendationer över tid utan att någon gång ha varit säker

 

Men åter till mjölk och smak: Om fett, precis som alkohol, är en smakbärare borde fetare mjölk vara godare (om smaken är god). Råmjölkskask borde sålunda vara en höjdare.

Postad
Ska vi bevisa eller falsifiera? Jag har inte sett en enda studie som kan bekräfta att kroppen tillgodogör sig tillsatta näringsämnen lika bra eller bättre som naturligt förekommande. Jag är själv skeptisk till mycket av berikningen, vad gäller t ex A-vitamin tror jag att det är bättre att äta saker där de förekommer naturligt och fyller en skyddsfunktion (jag tror naivt nog att naturen placerat dem där av en anledning) än att tillsätta dem i näst intill fettfria miljöer där man har sämre koll på eventuell effekt. Om ingen kan bevisa något och det strider mot min logik, då litar jag på logiken. Om den sedan haltar, det är jag inte människa nog att avgöra. Men jag kan alltid ändra mig om jag blir överbevisad.

 

Jag tror inte att någon vet något säkert, definitivt inte jag. Fortfarande på 1990-talet sades det på sina håll att det var ofarligt att överdosera C-vitamin. Kolla också debatten om AD-dropparna. Det är svårt att ha samma rekommendationer över tid utan att någon gång ha varit säker

 

Men åter till mjölk och smak: Om fett, precis som alkohol, är en smakbärare borde fetare mjölk vara godare (om smaken är god). Råmjölkskask borde sålunda vara en höjdare.

 

 

Riktigt dåligt svar. Om du påstår att kroppen har svårt att tillgodgöra sig tillsatta vitaminer (vilket du klart och tydligt påstår) så får du ju ha belägg för det när du blir ifrågasatt. Det håller inte med att komma med att du inte sett en studie som bevisar motsatsen. Din logik inte bara haltar, den är näst intill obefintlig.

 

Sen dessutom så pratar du emot dig själv. Du påstår nämligen (om jag tolkat dig rätt) att det kan vara farligt att överdosera vitaminer. Speciellt tillsatta vitaminer eftersom du hänvisar till AD-droppar, som definitivt inte är naturliga vitaminer. Om nu kroppen inte kan tillgodogöra sig tillsatta vitaminer - varför ens ha AD-droppar? Varför rekomenderas de av läkare, barnmorskor mm? Och framförallt - hur kan det vara farligt att överdosera tillsatta vitaminer när kroppen inte kan tillgodogöra sig dem? Borde de inte då rimligtvis gå rakt igenom kroppen och vara fullständigt ofarliga?

Postad
Ska vi bevisa eller falsifiera? Jag har inte sett en enda studie som kan bekräfta att kroppen tillgodogör sig tillsatta näringsämnen lika bra eller bättre som naturligt förekommande.

 

Det håller inte att bara kasta ur sig ett påstående och hävda att det är sant tills det motbevisas.

 

Fortfarande på 1990-talet sades det på sina håll att det var ofarligt att överdosera C-vitamin.

 

Det var nog för att det faktiskt är ofarligt; du kissar ut överskottet. Det gör man däremot inte med a-vitaminen som många får i sig för mycket av från mjölken.

Postad

En sak som är säker att man inte ska dricka Mjölk i samband med måltid efter ett träningspass. För det gör att kroppen tar längre tid på sig att ta upp näringsämnena i maten. Detta pga. att all mat/dryck i magsäcken blir till en enda stor "sörja". Vilket gör att det blir svårare att bryta ner näringsämnena.

 

Eller det var i alla fall vad min idrottslärare sa till mig i Specialidrott A eller B.

:roll:

Postad

På Willys i Kungsbacka säljer de numera bara lågpastöriserad "färsk mjölk" från Arla och UHT-pastöriserad "evighetsmjölk" från klöver. UHT-mjölken har ju hettats upp ordentligt för att alla bakterier ska dö, men under processen så förstörs ju även vitaminer och näringsämnen som inte tål hettan. Den färska mjölken är nyttig men den smakar tyvärr kossa. Antagligen är det närmare mjölkens naturliga smak, men jag är inte uppväxt på mjölk direkt från spenen och har väldigt svårt att acceptera en bismak av ladgård i min mjölk.

 

Gör man misstaget att värma på denna färska mjölk för att gör t ex varm choklad så sprids en doft av kossa i hela huset, något som kanske vissa anser hemtrevligt, men som för mej ger hemska associationer till bardomens påtvingade besök på 4H-gårdar. Den där getens blick när jag tvingades kamma ur ingrodd skit hur hans långa ull, hemsöker mej fortfarande...

 

:evil: bäääähhhh

Postad
En sak som är säker att man inte ska dricka Mjölk i samband med måltid efter ett träningspass. För det gör att kroppen tar längre tid på sig att ta upp näringsämnena i maten. Detta pga. att all mat/dryck i magsäcken blir till en enda stor "sörja". Vilket gör att det blir svårare att bryta ner näringsämnena.

 

Eller det var i alla fall vad min idrottslärare sa till mig i Specialidrott A eller B.

:roll:

 

Hör väl ihop med att man aldrig fick mjölk till blodpuddingen i mellanstadiets lunchsal?

Postad

Jag påstår absolut att det kan vara farligt att överdosera vitaminer. Men eftersom jag inte strikt kan (och ingen annan heller hittills) bevisa att t ex A-vitaminer orsakar benskörhet, så får jag tydligen inte använda detta som argument. Det enda jag kan säga är att det finns en klar koppling, men orsakssambandet är föremål för viss debatt. Vad gäller antioxidanterna är väl dessa fria radikaler i sig själva, och min haltande logik säger att det då inte är så vettigt att överdosera dem, oavsett om de är vattenlösliga eller ej. Kissar jag ut eventuella skadeverkningar i kroppen då också? Du kanske tycker det är fel med en försiktighetsprincip, men den uppfattningen delar inte jag.

 

Visst rekommenderas AD-droppar, men rekommendationerna har börjat variera i omfattning och längd - och det är mycket det jag menar: visste man något säkert om detta eller andra grejer skulle rekommendationerna vara mindre variabla. Allt kan inte bevisas, inom det här området är det inte mycket som faktiskt kan bevisas utan någon form av osäkerhet inblandad.

 

Jag föredrar försiktighet och varierad kost. Men jag kan egentligen inte presentera säkra bevis för det heller.

 

Riktigt dåligt svar. Om du påstår att kroppen har svårt att tillgodgöra sig tillsatta vitaminer (vilket du klart och tydligt påstår) så får du ju ha belägg för det när du blir ifrågasatt. Det håller inte med att komma med att du inte sett en studie som bevisar motsatsen. Din logik inte bara haltar, den är näst intill obefintlig.

 

Sen dessutom så pratar du emot dig själv. Du påstår nämligen (om jag tolkat dig rätt) att det kan vara farligt att överdosera vitaminer. Speciellt tillsatta vitaminer eftersom du hänvisar till AD-droppar, som definitivt inte är naturliga vitaminer. Om nu kroppen inte kan tillgodogöra sig tillsatta vitaminer - varför ens ha AD-droppar? Varför rekomenderas de av läkare, barnmorskor mm? Och framförallt - hur kan det vara farligt att överdosera tillsatta vitaminer när kroppen inte kan tillgodogöra sig dem? Borde de inte då rimligtvis gå rakt igenom kroppen och vara fullständigt ofarliga?

Postad
Jag påstår absolut att det kan vara farligt att överdosera vitaminer. Men eftersom jag inte strikt kan (och ingen annan heller hittills) bevisa att t ex A-vitaminer orsakar benskörhet, så får jag tydligen inte använda detta som argument. Det enda jag kan säga är att det finns en klar koppling, men orsakssambandet är föremål för viss debatt. Vad gäller antioxidanterna är väl dessa fria radikaler i sig själva, och min haltande logik säger att det då inte är så vettigt att överdosera dem, oavsett om de är vattenlösliga eller ej. Kissar jag ut eventuella skadeverkningar i kroppen då också? Du kanske tycker det är fel med en försiktighetsprincip, men den uppfattningen delar inte jag.

 

Visst rekommenderas AD-droppar, men rekommendationerna har börjat variera i omfattning och längd - och det är mycket det jag menar: visste man något säkert om detta eller andra grejer skulle rekommendationerna vara mindre variabla. Allt kan inte bevisas, inom det här området är det inte mycket som faktiskt kan bevisas utan någon form av osäkerhet inblandad.

 

Jag föredrar försiktighet och varierad kost. Men jag kan egentligen inte presentera säkra bevis för det heller.

 

Det jag ifrågasatte från början var ditt påstående om att kroppen har svårt att tillgodose sig tillsatta vitaminer INTE huruvida det är skadligt eller ej att överdosera vitaminer. Har fortfarande inte sett ett enda ord från dig som stödjer detta påstående.

 

Dessutom så låter det som om du bedriver forskning inom det här området. Intressant.

Postad
En sak som är säker att man inte ska dricka Mjölk i samband med måltid efter ett träningspass. För det gör att kroppen tar längre tid på sig att ta upp näringsämnena i maten. Detta pga. att all mat/dryck i magsäcken blir till en enda stor "sörja". Vilket gör att det blir svårare att bryta ner näringsämnena.

 

Eller det var i alla fall vad min idrottslärare sa till mig i Specialidrott A eller B.

:roll:

 

Skippa målitden och drick bara mjölk efter ett styrketräningspass. Käka en liten stund senare. Mjölk är det bästa du kan dricka efter träning.

 

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=69637&highlight=mj%F6lk

Postad
Jag påstår absolut att det kan vara farligt att överdosera vitaminer. Men eftersom jag inte strikt kan (och ingen annan heller hittills) bevisa att t ex A-vitaminer orsakar benskörhet, så får jag tydligen inte använda detta som argument. Det enda jag kan säga är att det finns en klar koppling, men orsakssambandet är föremål för viss debatt. Vad gäller antioxidanterna är väl dessa fria radikaler i sig själva, och min haltande logik säger att det då inte är så vettigt att överdosera dem, oavsett om de är vattenlösliga eller ej. Kissar jag ut eventuella skadeverkningar i kroppen då också? Du kanske tycker det är fel med en försiktighetsprincip, men den uppfattningen delar inte jag.

 

Oj vad du är ute och snurrar. "Försiktighetsprincip" innebär inte att som lekman kasta ut allt vad forskning heter för att istället gissa på områden man inte har en susning om. C-vitamin har i mycket omfattande forskning visat sig ofarligt även i stora doser, då spelar din som du själv säger "haltande logik" mindre roll.

 

A-vitaminets skadeverkningar är å andra sidan dokumenterade. Vad exakt menar du med "strikt bevisa"? Googla "Hypervitaminosis A" så kan du läsa om du vill.

Postad
Röd står sig mycket längre och innehåller bara 3%fett. Blir folk feta så skyll för f inte på mjölken.

 

 

Du var inte med på mattelektionen om procent och procentenheter?

Postad
Är du på riktigt?

Tar man bort fettet ur köttfärsen har vi fortfarande köttfärs. Smakar ungefär likadant men lite torrare.

 

Tar man bort fettet ur mjölken så har vi fortfarande mjölk, smakar ungefär likadant men lite tunnare konsistens

 

Tar man bort kakaot ur chokladen så har vi inte choklad. Jag vet inte hur det smakar, men fan inte som choklad i alla fall.

 

På vilket sätt skulle jämförelsen mellan mjölk och choklad i det avseendet vara bättre än mjölk-köttfärs?

 

Tar du bort allt fett ur mjölken kan jag garantera dig att det inte får kallas mjölk. Då är det vatten+vitaminer.

Postad
Det jag ifrågasatte från början var ditt påstående om att kroppen har svårt att tillgodose sig tillsatta vitaminer INTE huruvida det är skadligt eller ej att överdosera vitaminer. Har fortfarande inte sett ett enda ord från dig som stödjer detta påstående.

 

Dessutom så låter det som om du bedriver forskning inom det här området. Intressant.

 

Jag förstår att du vill se källor när du uppenbarligen inte tror på det som skrivs, jag jobbar på den biten.

 

Men det är faktiskt lite tråkigt att mötas av någon som är uppkäftig och inte tänker lyssa på någonting alls utan att först hävda "Du har inget här och göra om du inte har källor". Man ska aldrig någonsin kunna diskutera t.ex modern fysik? Där har man ju aldrig konkreta bevis för någonting.

Postad
Tar du bort allt fett ur mjölken kan jag garantera dig att det inte får kallas mjölk. Då är det vatten+vitaminer.

 

Vad kallar du Laktos för då? Det blir nån slags konstig sak som troligen inte är namngett. Tillsätta galaktosidas(? kan ha fel enzymnamn, 1,5 år sedan biokemi2) som bryter ner molekylen till Galaktos+Glukos så får vi kanske nån slags vit juice?

 

Grejen är att du kanske inte är helt fel ute då vissa rapporter visar att calcium tillsammans med mjölk har en annan effekt än calcium i t.ex. tillskottsform.

 

Däremot tycker jag du gör fel som kommer med väldigt "stora" påståenden utan att visa källor för de. Där är ditt stora fel, du får hävda vad du vill, men om du inte visar källa så tycker jag inte att du ska säga det som självklarheter.

 

(Jag väntar fortfarande på källan du sa tidigare i tråden skulle komma)

Postad
Vad kallar du Laktos för då? Det blir nån slags konstig sak som troligen inte är namngett. Tillsätta galaktosidas(? kan ha fel enzymnamn, 1,5 år sedan biokemi2) som bryter ner molekylen till Galaktos+Glukos så får vi kanske nån slags vit juice?

 

Grejen är att du kanske inte är helt fel ute då vissa rapporter visar att calcium tillsammans med mjölk har en annan effekt än calcium i t.ex. tillskottsform.

 

Däremot tycker jag du gör fel som kommer med väldigt "stora" påståenden utan att visa källor för de. Där är ditt stora fel, du får hävda vad du vill, men om du inte visar källa så tycker jag inte att du ska säga det som självklarheter.

 

(Jag väntar fortfarande på källan du sa tidigare i tråden skulle komma)

 

Nej visst, det är ingen självklarhet förrän det bevisats. Men din idiotförklaring av mig tidigare tycker jag var lite onödig. Men att man ska kunna skriva utan att behöva visa källa till varenda mening vore ju ganska skönt. Jag var dessutom omedveten om att folk inte kände till det här, då jag ser det som en självklarhet.

 

Det du skriver om kalcium gäller även t.ex tillsatta vitaminer i mjölk. Vilken kanske inte är så märkvärdigt om ni accepterar att det gäller för kalcium?

 

Jag ligger på min källa så gott jag kan för att få fram en skriftlig nätkälla till dig Djens. Jag har inte glömt dig. <3

Postad
nej självklart inte, fettet i mjölk är inte dåligt på något vis heller

 

Kul med folk som beskriver saker som självklara när de i själva verket är ute och cyklar.

 

Mättade animaliska fetter hör till de sämre för kroppen. Dit räknas alltså fett från mejeriprodukter.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa nytt...