KungKroon Postad 29 Januari , 2014 Rapport Postad 29 Januari , 2014 Första gången jag åt på matbaren hade de precis fått in det första svenska kobeköttet ever (hävdade de iaf) från nån mysbonde i skogarna. På det gjorde de en hamburgare med tryffel och grejer som nog låg runt 400 kr. Det är nog den godaste maträtten jag någonsin har ätit. Även plats två och fyra har avnjutits på matbaren. När jag har varit där i lite hårdrockigare sällskap har de andra gästerna tittat lite snett åt oss, men personalen är alltid supertrevlig. Tycker de verkar ha riktigt bra vinkoll också. Inte för att jag kan nåt om det, men har alltid fått mer eller mindre perfekt vin till varje rätt imo Citera
Nstradamus Postad 29 Januari , 2014 Rapport Postad 29 Januari , 2014 Btw, scamsmör....why? Har du nån källa eller länk till diskussioner på nätet angående ämnet? Eller är det allmänt känt att just islänningarna och fransoserna fifflar med det gula guldet? Möjligtvis en lätt överdrift från min sida då jag inte vet vilken leverantör ni beställt ifrån. Dock om man funderar lite över det så är det ganska obvius att det är skapligt stor risk att man blir scammad av en leverantör på Island som har kapacitet att skicka stora mängder smör över hela världen istället för att stödja en svensk småbrukare som förädlar sin egen produkt på sin egen gård, från en ko han vet namnet på och sedan säljer i sin gårdsbutik och inte ens har en ebutik.. Citera
heltok Postad 29 Januari , 2014 Rapport Postad 29 Januari , 2014 Angående smöret så vet jag inte riktigt varför det blev isländskt från början. Isländska kossor sägs kunna gå ute hela året och äta artegen föda. Därmed blir de friska, deras smör smakar gott och innehåller omega3 till skillnad från svenska kor som tvingas äta kraftfoder och likt människor som äter kraftfoder blir de sjuka och deras smör smakar sämre och innehåller mer omega6. Imo Franskt>isländskt>svenskt Speciellt detta smöret slår allt annat smör jag har ätit: http://www.lebeurrebordier.com/jean-yves-bordier.php Svårt att få tag på i Sverige dock, om någon vet hur så länka. Där snackar vi 360kr/kg. Brukar själv köpa franskt smör för 59kr/250g och är mycket nöjd. Citera
Nstradamus Postad 29 Januari , 2014 Rapport Postad 29 Januari , 2014 Isländska kossor sägs kunna gå ute hela året och äta artegen föda. Därmed blir de friska, deras smör smakar gott och innehåller omega3 till skillnad från svenska kor som tvingas äta kraftfoder och likt människor som äter kraftfoder blir de sjuka och deras smör smakar sämre och innehåller mer omega6. Imo Franskt>isländskt>svenskt . Du generaliserar så grovt så jag blir irriterad... Givetvis kan "isländska kossor" gå ute året runt men det isländska klimatet är ungefär som norra sveriges och växtligheten är sparsam även på sommaren så man måste givetvis utfodra sin boskap om de går på lösdrift på exakt samma sätt som vi gör i Sverige på vintern, antingen med enbart hö som några få gör eller hö/ensilage kombinerat med kraftfoder. Enligt Isländsk lag så ska nötboskap få vistas utomhus minst två månader om året så du är otroligt naiv i hela ditt resonemang. Detta gäller i Sverige Du ska låta djuren vara på bete eller på annat sätt vistas ute hela dygnet, under en sammanhängande tidsperiod som ska infalla någon gång mellan 1 maj- 15 oktober. Tidsperioden ska vara minst:•120 dygn i Blekinge, Skåne och Hallands län.•90 dygn i Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Gotlands, Västra Götalands, Värmlands, Örebro och Västmanlands län. •60 dygn i Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. Hur du får Frankrike till att vara det bästa är rent löjeväckande. Citera
Nstradamus Postad 29 Januari , 2014 Rapport Postad 29 Januari , 2014 Jag har två oxhjärtan hemma som jag har funderat lite på vad jag ska göra med. Någon som har tips på maträtter där de kommer till rätta? Jag har varit lite inne på att koka chili på ett av de, mest för att få kalla rätten beef heart chili som jag tycker klingar väldigt bra. Har även ett gäng njurar och en tunga så sådana tips mottages tacksamt det med =) =) Har du møjlighet att røka så tycker jag røkt hjærta ær helt øverlægset.. Citera
Nstradamus Postad 29 Januari , 2014 Rapport Postad 29 Januari , 2014 Låter ju ganska, ganska mkt coolare med isländskt smör OK tycker precis tvärtom Citera
Chofritz Postad 29 Januari , 2014 Författare Rapport Postad 29 Januari , 2014 Har du møjlighet att røka så tycker jag røkt hjærta ær helt øverlægset.. Coolt, får kolla upp detta! Om det är någon som undrar vilket det isländska smöret är så är det detta: http://nammi.is/icelandic-unsalted-butter-osaltad-smjor-250-gr-p-2870.html Citera
Nstradamus Postad 29 Januari , 2014 Rapport Postad 29 Januari , 2014 Ok orkar inte läsa på djupare än vad som står i länken men jag kan inte utläsa att de endast är uppfödda på gräs/hö och inte har fått kraftfoder? Citera
Chofritz Postad 29 Januari , 2014 Författare Rapport Postad 29 Januari , 2014 Ok orkar inte läsa på djupare än vad som står i länken men jag kan inte utläsa att de endast är uppfödda på gräs/hö och inte har fått kraftfoder? Nä det är lite luddigt på hemsidan håller jag med om men hittade någon som fått följande svar när de mailat leverantören iaf: "Good afternoon Diane, Thank you for your e-mail. Our cows are grass fed only all year round, on dried grass, hay, during winter. You should be able to find more interesting information on our cows, their feeding and Icelandic regulations on their treatment, on our website http://www.smjor.is All the best, Agnar Friðriksson" Citera
Nstradamus Postad 29 Januari , 2014 Rapport Postad 29 Januari , 2014 Ok, möjligt att det stämmer men vidhåller fortfarande vid detta påstående och tycker att man ska stödja svenska småbrukare om man nu vill handla kvalitet =) Möjligtvis en lätt överdrift från min sida då jag inte vet vilken leverantör ni beställt ifrån. Dock om man funderar lite över det så är det ganska obvius att det är skapligt stor risk att man blir scammad av en leverantör på Island som har kapacitet att skicka stora mängder smör över hela världen istället för att stödja en svensk småbrukare som förädlar sin egen produkt på sin egen gård, från en ko han vet namnet på och sedan säljer i sin gårdsbutik och inte ens har en ebutik.. När man läser detta från Jordbruksverkets rapport om jordbruk på Island blir iaf jag tveksam, iofs från 2010 Ca 1 procent av isländskt jordbruk är certifierat ekologiskt och några av de viktigaste produkterna är grönsaker, mjölk och lammkött. Det finns endast tre ekologiska mjölkgårdar på Island, vilket kan anses lågt med tanke på att klimatet, husdjursraserna och de begränsade odlingsmöjligheterna av kraftfoder borde gynna en övergång till ekologiskt lantbruk. Staten beviljar ett omställningsstöd för jordbruk som ställer om till ekologisk produktion. http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter/ra10_9.pdf Citera
Chofritz Postad 29 Januari , 2014 Författare Rapport Postad 29 Januari , 2014 Ok, möjligt att det stämmer men vidhåller fortfarande vid detta påstående och tycker att man ska stödja svenska småbrukare om man nu vill handla kvalitet =) När man läser detta från Jordbruksverkets rapport om jordbruk på Island blir iaf jag tveksam, iofs från 2010 Ca 1 procent av isländskt jordbruk är certifierat ekologiskt och några av de viktigaste produkterna är grönsaker, mjölk och lammkött. Det finns endast tre ekologiska mjölkgårdar på Island, vilket kan anses lågt med tanke på att klimatet, husdjursraserna och de begränsade odlingsmöjligheterna av kraftfoder borde gynna en övergång till ekologiskt lantbruk. Staten beviljar ett omställningsstöd för jordbruk som ställer om till ekologisk produktion. http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter/ra10_9.pdf Håller med om att det är värt att välja svenskt om det går att få likvärdig kvalité =) Rapporten gör ju att man blir lite fundersam på hur det ligger till egentligen. Kan ju möjligtvis vara så att den låga procenten certifierat ekologiskt beror på att ekologiskt inte har samma betydelse på Island (om det förhåller sig så har jag ingen aning om vill jag förtydliga) och att många uppfyller kraven men inte är certifierade. Vore intressant att veta vad det är de faller på i annat fall. Hinner inte gräva mer i det just nu men om någon annan sitter inne på facit får ni gärna berätta =) Citera
Nstradamus Postad 2 Februari , 2014 Rapport Postad 2 Februari , 2014 Coolt, får kolla upp detta! Annars är det snart optimalt väder att lufttorka köttet nu men kanske inte är så enkelt i Sthlm iofs. Otroligt enkelt, det enda du behöver är vatten, salt och tid.. Dela hjärtat i lagom stora bitar och låt ligga i saltlake tre dygn.. Sen lägger du köttet i ett tygstycke typ örngott och hänger på norrsidanav huset alternativt inne i carporten eller dylikt luftigt ställe och låter hänga i tre-fyra veckor och sen är det klart.. Citera
Olyckan_77 Postad 3 Februari , 2014 Rapport Postad 3 Februari , 2014 Jag måste få rekommendera Svenska hamburgerköket, telefonplan. (http://www.hamburgerkoket.se/meny). Samma prisnivå som Vigårda, men ett par klasser bättre imo. Citera
Katt3n Postad 3 Februari , 2014 Rapport Postad 3 Februari , 2014 Annars är det snart optimalt väder att lufttorka köttet nu men kanske inte är så enkelt i Sthlm iofs. Otroligt enkelt, det enda du behöver är vatten, salt och tid.. Dela hjärtat i lagom stora bitar och låt ligga i saltlake tre dygn.. Sen lägger du köttet i ett tygstycke typ örngott och hänger på norrsidanav huset alternativt inne i carporten eller dylikt luftigt ställe och låter hänga i tre-fyra veckor och sen är det klart.. Kan tänka mig rubrikerna om någon skulle hitta ett örngott med ett sönderskuret hjärta hängandes nånstans i Stockholms innerstad. Aftonbladet skulle ju gå bärsärk i rubrikerna Citera
Nstradamus Postad 3 Februari , 2014 Rapport Postad 3 Februari , 2014 Hehe nej man ska nog skippa detta i tätbebyggt område =) Citera
Chofritz Postad 3 Februari , 2014 Författare Rapport Postad 3 Februari , 2014 Annars är det snart optimalt väder att lufttorka köttet nu men kanske inte är så enkelt i Sthlm iofs. Otroligt enkelt, det enda du behöver är vatten, salt och tid.. Dela hjärtat i lagom stora bitar och låt ligga i saltlake tre dygn.. Sen lägger du köttet i ett tygstycke typ örngott och hänger på norrsidanav huset alternativt inne i carporten eller dylikt luftigt ställe och låter hänga i tre-fyra veckor och sen är det klart.. Blev riktigt sugen på att hänga upp på balkongen. Iofs söderläge men är ju ändå ingen sol ute nu så borde väl fungera? Köttet blir inte dåligt då av att bara hänga ute? Är väl iofs kylskåpstemp ute nu när jag tänker på det. Jag måste få rekommendera Svenska hamburgerköket, telefonplan. (http://www.hamburgerkoket.se/meny).Samma prisnivå som Vigårda, men ett par klasser bättre imo. Japp var på tal tidigare i samband med burgarna. Jag gillar stället som tusan och tycker precis som du att det är några nivåer över vigårda och i paritet med flippin, Opteron är dock inget större fan som jag förstår det så det råder väl lite delade meningar. Kan tänka mig rubrikerna om någon skulle hitta ett örngott med ett sönderskuret hjärta hängandes nånstans i Stockholms innerstad. Aftonbladet skulle ju gå bärsärk i rubrikerna Vore fint Nu blir det sömn. Vänt på dygnet åt alla håll och kanter senaste dagarna. Beställde en sous-vide supreme btw, återkommer med recension efter Sundsvall-trippen =) Citera
Nstradamus Postad 3 Februari , 2014 Rapport Postad 3 Februari , 2014 Blev riktigt sugen på att hänga upp på balkongen. Iofs söderläge men är ju ändå ingen sol ute nu så borde väl fungera? Köttet blir inte dåligt då av att bara hänga ute? Är väl iofs kylskåpstemp ute nu när jag tänker på det. Man ska försöka undvika sol i möjligaste mån men det funkar säkert. Funkar lika bra att hänga ut en rimmad julskinka på samma sätt.. februari-mars är de optimala månaderna för såna projekt Citera
Chofritz Postad 4 Februari , 2014 Författare Rapport Postad 4 Februari , 2014 Man ska försöka undvika sol i möjligaste mån men det funkar säkert. Funkar lika bra att hänga ut en rimmad julskinka på samma sätt.. februari-mars är de optimala månaderna för såna projekt Mycket intressant, ska utforska efter Sundsvalltrippen =) Sous-videade lite entrecote inatt, blev jäkligt gott! Jag ska testa att ha lite högre kvalité på köttet och lite tjockare skivor nästa vända. Det ska bli jäkligt kul att experimentera med andra råvaror också. Recepttips mm mottages gärna! Sitter på tåget till Sundsvall nu med Opteron. Livespel yay! Citera
TGrinder Postad 4 Februari , 2014 Rapport Postad 4 Februari , 2014 Graf kommer 1 februari, stay tuned! Angående uppdateringarna så förstår jag att det inte är så mycket att kommentera på, men kul att veta att det uppskattas =) Still waiting.. Citera
minibiff Postad 4 Februari , 2014 Rapport Postad 4 Februari , 2014 Still waiting.. Du kan ju läsa kommentarerna ovanför Citera
Basselito Postad 4 Februari , 2014 Rapport Postad 4 Februari , 2014 Ha så kult i Sundsvall. Det är dock inte helt lättsamt! Citera
TGrinder Postad 4 Februari , 2014 Rapport Postad 4 Februari , 2014 Du kan ju läsa kommentarerna ovanför Hade du lagt ner lika mycket tid på att analysera ditt spel istället för att leka polis på pf hade du vart miljonär nu.. Citera
minibiff Postad 4 Februari , 2014 Rapport Postad 4 Februari , 2014 Hade du lagt ner lika mycket tid på att analysera ditt spel istället för att leka polis på pf hade du vart miljonär nu.. EDIT: Nvm, orkar verkligen inte starta pajkastning i en annan dagbok. Citera
qubee Postad 5 Februari , 2014 Rapport Postad 5 Februari , 2014 Hade du lagt ner lika mycket tid på att analysera ditt spel istället för att leka polis på pf hade du vart miljonär nu.. Citera
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.