diazo Postad 9 April , 2013 Rapport Postad 9 April , 2013 Matlagningstråden: samling för recept, matlagning, tips och trick för hur man får till en bra och ibland nyttig måltid hemma. Inget enormt genomtänkt för tillfället men tanken är väl att vi kan samla det under förslagsvis 3 kategorier: träningskost, vardagskost och lyxkost. Sen förslagsvis har vi någon form av underkategori med tips och tricks på hur man kan underlätta vardagen i köket, har gjort 10 posts i tråden för att kunna samla alla recept. Hade varit trevligt om vi haft bilder på alla rätter med då det personligen underlättat att se vad det är man ska äta i förväg om man planerar att laga något, särskilt om man är oerfaren i köket. Hoppas detta blir uppskattat och givande annars ser jag det som min personliga receptbok om ingen bidrar. Kommer strukturera och utveckla förstainlägget mer men för tillfället får det se ut såhär. ska börja lägga till lite recept jag har liggandes nu. Citera
diazo Postad 9 April , 2013 Författare Rapport Postad 9 April , 2013 Recept: Lax med cashewnötter och blomkålsris. Ingredienser för 1 person: 300g rygglax eller valfri bit (går att använda vanliga frysta filéer men blir bättre om man köper den i fiskdisken färsk.) 150g cashewnötter med valfri smak (rekommenderar lime & chilli smaken) Dijonsenap 1 blomkålshuvud 1 citron 1 lime 1 chilli pepparrot valfria tillbehör valfri kryddning (använder personligen santa marias seafood mix med saffran peppar och en del annat) 1) lägg laxen i ugnssäker form, täck med dijonsenap 2) täck laxen med dijonsenap, snåla inte, mycket av senapssmaken försvinner i ugnen, för 6 personer använder jag en hel burk. 3) riv citronskal och limeskal på rivjärn. Hacka chilli, riv pepparrot, använd mer pepparrot för en starkare rätt, samma sak med chilli. pressa citron och lime över blandningen av citronskal, limeskal, pepparrot och chilli som har samlats i en liten skål. mixa. strö över laxen. 4) krossa cashewnötter, strö över laxen. 5) Lägg laxen i ugn på 175¤, låt stå i ungefär 15-25 beroende på hur röd man vill ha laxen, även något beroende på hur tjock laxen är. 15min blir den något röd, 25min så är den extremt genomstekt/kok? och man riskerar att bränna nötterna något, smakar ändå bra. Smaksak. 6) Riv blomkål, stek i olja på hög värme, skaka pannan ofta och ge de jämn fin yta, går att byta ut mot ris om man är lat/inte gillar blomkål. Rivet blomkål blir ungefär samma sak som ris men innehåller inte kolhydrater för de som följer LCHF, jag anser även att blomkålsris är godare. Behöver runt 2-6min på pannan beroende på vilken utrustning man har, om det börjar brännas så är man definitivt färdig. Som tillbehör rekommenderar jag broccoli och rydbergs hollandaise, gör sig bra överlag till rätten och tycker de har väldigt bra såser, jag serverar den varm, går säkert bra kall också. (länk till sås: http://www.rydbergs.se/produkter.asp?pId=68&cId=16&pageID=18) sen är det bara att ta ur laxen ur ugnen, försök timea det så blomkålsriset är klart ungefär samtidigt som laxen, samma sak med broccoli. servera och förhoppningsvis njut. Bild på rätten: (direktlink: http://i.imgur.com/RzuszZL.jpg ) ------------- ---------------- --------------- ----------------- ---------------- Torskrygg Bourguignon Rödvinssås till fisk hör inte till vanligheterna, men testa detta! Ni kommer garanterat inte ångra er! 1. Gör en god rödvinssås. 2. Knaperstek finhackad bacon, svamp och lök som garnering ovan på fisken. 3. Palsternackspuré, går fint att fylla ut med några potatisar. Salt, peppar, grädde. Vispas lättast med en vanlig elvisp. 4. Rimma torskryggen i 1-1.5h innan tillagning. 1dl salt, 0,5 dl socker som man löser i ca 2 l vatten. Låt sen fisken ligga i detta i kylen. 5. Stek torsken i mkt smör i ca 4 min på varje sida på relativt låg värme så det inte bränns vid. Ös hela tiden med smör. 6. Servera och njut! Enkel rätt med lyxig känsla! Bild: http://img41.imageshack.us/img41/9896/torskisi.jpg ------------- ---------------- --------------- ----------------- ---------------- Oxrullader med potatismos. 1. Stek vad ni gillar som fyllning. Svamp och lök är alltid gott att ha i. 2. Bre på philadelphia ost på rulladerna. Vitlök/örter är god. 3. Fyll rulladerna och rulla in dem, håll ihop med en tandpetare. 4. Bryn rulladerna en stund runt om och slå sen på grädde, fond, soja. Har aldrig något fast recept utan brukar experimentera. Låt sen rulladerna puttra på svag värme i 30-40 min. 5. Under tiden har ni kokt potatis och gör en god mos av det. 6. Dra ut tandpetarna innan servering. 7. Servera med någon god sallad. Bild: http://img28.imageshack.us/img28/6389/oxrullader.jpg ------------- ---------------- --------------- ----------------- ---------------- Potatis och purjolökssoppa 1. Skala och tärna potatisen i lagom stora bitar. 2. Hacka grönsakerna. Tips på fina grönsaker att ha i: Purjolök (obv), broccoli, blomkål, paprika, morötter. 3. Koka upp vatten, häll i alla grönsaker + grönsaksbuljong. 4. Låt koka tills potatisen är mjuk. Brukar ta ca 15-20 min. 5. Krydda med lite salt, peppar, <insert random god krydda> 6. Servera med ett par ostmackor och ett redigt glas mjölk. 7. Njut av en busenkel god lunch! ------------- ---------------- --------------- ----------------- ---------------- 1. Koka upp pasta. Tillsätt rikligt med smör eller olja. 2. Häll i Varma Koppen (ost & broccoli) tillsammans med hett vatten efter behov. Jag använde mig av tre påsar. 3. Peppra och salta efter smak. Jag valde att servera med plommontomater och nånna skivor gurka. 4. Bon appetit! Citera
Manhood Postad 10 April , 2013 Rapport Postad 10 April , 2013 Torskrygg Bourguignon Rödvinssås till fisk hör inte till vanligheterna, men testa detta! Ni kommer garanterat inte ångra er! 1. Gör en god rödvinssås. 2. Knaperstek finhackad bacon, svamp och lök som garnering ovan på fisken. 3. Palsternackspuré, går fint att fylla ut med några potatisar. Salt, peppar, grädde. Vispas lättast med en vanlig elvisp. 4. Rimma torskryggen i 1-1.5h innan tillagning. 1dl salt, 0,5 dl socker som man löser i ca 2 l vatten. Låt sen fisken ligga i detta i kylen. 5. Stek torsken i mkt smör i ca 4 min på varje sida på relativt låg värme så det inte bränns vid. Ös hela tiden med smör. 6. Servera och njut! Enkel rätt med lyxig känsla! Bild: http://img41.imageshack.us/img41/9896/torskisi.jpg Citera
Manhood Postad 10 April , 2013 Rapport Postad 10 April , 2013 Oxrullader med potatismos. 1. Stek vad ni gillar som fyllning. Svamp och lök är alltid gott att ha i. 2. Bre på philadelphia ost på rulladerna. Vitlök/örter är god. 3. Fyll rulladerna och rulla in dem, håll ihop med en tandpetare. 4. Bryn rulladerna en stund runt om och slå sen på grädde, fond, soja. Har aldrig något fast recept utan brukar experimentera. Låt sen rulladerna puttra på svag värme i 30-40 min. 5. Under tiden har ni kokt potatis och gör en god mos av det. 6. Dra ut tandpetarna innan servering. 7. Servera med någon god sallad. Bild: http://img28.imageshack.us/img28/6389/oxrullader.jpg Citera
minibiff Postad 10 April , 2013 Rapport Postad 10 April , 2013 Nu kommer folk sluta posta i min db ju Bidrar med recept ikv! Citera
Poddna Postad 10 April , 2013 Rapport Postad 10 April , 2013 Mycket bra dagbok! Ska improvisera ihop något imorn och lägga upp! Citera
Moonasalhin Postad 10 April , 2013 Rapport Postad 10 April , 2013 Potatis och purjolökssoppa 1. Skala och tärna potatisen i lagom stora bitar. 2. Hacka grönsakerna. Tips på fina grönsaker att ha i: Purjolök (obv), broccoli, blomkål, paprika, morötter. 3. Koka upp vatten, häll i alla grönsaker + grönsaksbuljong. 4. Låt koka tills potatisen är mjuk. Brukar ta ca 15-20 min. 5. Krydda med lite salt, peppar, <insert random god krydda> 6. Servera med ett par ostmackor och ett redigt glas mjölk. 7. Njut av en busenkel god lunch! Citera
Manhood Postad 10 April , 2013 Rapport Postad 10 April , 2013 Måste man ha bilderna i speciella format för att få in dom i länken? Mina blir gigantiska om jag infogar. Citera
hans_ Postad 10 April , 2013 Rapport Postad 10 April , 2013 Pasta med ost & broccolisås 1. Koka upp pasta. Tillsätt rikligt med smör eller olja. 2. Häll i Varma Koppen (ost & broccoli) tillsammans med hett vatten efter behov. Jag använde mig av tre påsar. 3. Peppra och salta efter smak. Jag valde att servera med plommontomater och nånna skivor gurka. 4. Bon appetit! Citera
Sladdafan Postad 10 April , 2013 Rapport Postad 10 April , 2013 Måste man ha bilderna i speciella format för att få in dom i länken? Mina blir gigantiska om jag infogar. Välj: Resize to 800*600 när du laddar upp på imageshack tex. F.ö bra tråd! Ska försöka bidrag med något om jag orkar mecka med bilder Citera
Mecklenburgare Postad 10 April , 2013 Rapport Postad 10 April , 2013 Någon som testat bacon i chili con carne? Citera
diazo Postad 10 April , 2013 Författare Rapport Postad 10 April , 2013 Kastar in en liten fråga angående en av mina personliga favoriträtter, burgare <3 Hur brukar folk göra här? Är ju en enkel men ändå väldigt mångsidig rätt, vilka tillbehör kör ni? Köper ni biffarna, gör ni egna? Recept på bra egen biff? Brukar själv åka till coop och köpa de färdiga 200g biffarna med pepparkant, ren magi om man är lat, bröd blir det alltid, oavsett vad Max frisco bröd, älskar dem, men det kanske finns bättre där ute? För tillbehör så brukar jag göra ost (cheddar eller chevré), bacon, tomat, gurka (här kan de mixas ibland med, tycker om både vanlig och saltgurka) paprika, sallad, chilli, ja de blir oftast ganska mycket här. kanske har missat någon magiskt ingrediens att ha till, eller så kanske någon uppskattar en riktigt maffig burgare, oavsett, såhär brukar mina se ut: Citera
matts Postad 10 April , 2013 Rapport Postad 10 April , 2013 Kastar in en liten fråga angående en av mina personliga favoriträtter, burgare <3 Hur brukar folk göra här? Är ju en enkel men ändå väldigt mångsidig rätt, vilka tillbehör kör ni? Köper ni biffarna, gör ni egna? Recept på bra egen biff? Min hambugersmet ser ut ungefär så här: 400g nötfärs och lite fläskfärs(ca 20-30%) ett ägg salt peppar chipotle pasta paprika pulver liquid smoke ghost pepper sås Det är svårt att skriva hur mycket krydda man ska ha i,så det är bara att prova sig fram.Dom godaste burgarna är dom som man gör på känsla. Tillbehör som jag brukar ha: bröd bacon mozarella sallad jalapeno tomat hemmagjord dressing,majonäs,bostongurka,tomatpuré,chipotle pasta Citera
minibiff Postad 10 April , 2013 Rapport Postad 10 April , 2013 Jag kör typ (grovt uppskattat nu) 500g köttfärs 2 ägg 6-8cl jack daniels stor skopa Sambal Oelek En hel del Jack Daniels Smooth Original Barbeque Sauce Massa kryddor 2 vitlöksklyftor sedan har jag Gurka Tomat Lök Bacon Sallad Ketchup Dressing Citera
poppen Postad 11 April , 2013 Rapport Postad 11 April , 2013 Santa marias american bbq sause i färsen och sen lite extra på burgarn när det är klart, bästa som finns:lol: Citera
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.