Gå till innehåll

Julbord! Vad har vi glömt?


Jennez

Recommended Posts

Det är 2007 och jag och sambon kan inte smita längre. Det är vår tur att ha julbord för bekantskapskretsen (en korkad, mödosam och dyr tradition som ngt barnalstrande par hittade på för typ tre år sedan).

Det kommer 12 pers, så vi är 14 inklusive oss själva. Barnfritt självklart.

 

Svärmor är extreeeemt huslig och ekologisk av sig vilket har smittat av sig på min sambo. Detta innebär att alla rätter som skall anrättas görs från grunden. Vi slaktar i pricip grisen alltså. Ok, korv stoppar vi inte, men allt från sill till potatismos har varit så färska (och ekologiska) råvaror vi kunde hitta.

 

Fördrink, mingel etc

- Pepparkakor

- Gorgonzolaost (med fördel pepparkakorna)

- Ngn skum extra gorgonzolaröra (tjejens ansvar)

- Chokladdoppade marshmallows med ngn sorts strössel på långa pinnar

- Glögg med mandel och russin

 

Själva julbordet

- Alla jävla sorters bröd som finns (hembakat)

- Alla jäkla sillsorter som finns. Nej ok, fem st, men heminlagda.

- Kokt potatis

- Potatismos

- Skinka (fucking gjord från grunden, jobbat på den i en vecka känns det som)

- Köttbullar (ägnade 3 timmar åt att handrulla 185 st)

- Prinskorv (färdigköpt)

- Rödkål

- Brunkål

- Janssons frestelse

- 4 st olika sorters rökta korvar

- Leverkorv

- Lax

- Gravlaxsås

- Revbensspjäll.

- Ägg + kaviar

- Sillsallad

 

Vi har medvetet struntat i ålen eftersom ingen ändå äter den. Dåligt av skåningar tycker jag...

 

Kaffe

- Kaffe

- Lussekatter

- Ischoklad

- Punch-chokladbollar

- Annat färdigköpt snask

 

Nu till frågan: Vad har vi missat?!

Bomba på med förslag. Vad brukar ni ha på era julbord? Tänk på att om ni föreslår ett ”måste” så skall det göras för hand från grunden med nazistisk precision av undertecknad. Inget alltför trixigt alltså (men berätta gärna om komplicerade saker ni själva brukar ha).

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • Svars 118
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

Kul fest, med gorgonzolastank från första sekund.

Det är för fan ett julbord vi skall ha, inte ett swingerpartaj.

 

Potatismos? Wtf?

Potatismos har man till skinkan. Vanlig potatis till allt annat.

 

Iaf, ni har missat syltor, patéer osv. Man måste väl ha kalvsylta på julbordet?

Hmm... sant, sant. Men jag orkar fan inte stå och göra syltor och patéer.

 

Och tamejfan, knäcken.

Samma som med ålen, ingen jävel äter ju knäck (egentligen).

 

Jag höll på att glömma, Scan Hooooouuuuutdogs!

Käften.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Kul fest, med gorgonzolastank från första sekund.

 

Potatismos? Wtf?

 

Iaf, ni har missat syltor, patéer osv. Man måste väl ha kalvsylta på julbordet?

 

Och tamejfan, knäcken.

 

Från Norrland (alltså, norr om Skåne) Eury? Knäcken håller jag helt med om. Dessutom måste ju varje julbord med ett uns av självrespekt ha dopp i grytan och kokt fläskkorv. Inte för att det är gott (ok, kanske lite korv vartannat år) och inte för att någon under 75 äter det utan för att man ska!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

wow, vilken beundransvärd ork ni måste ha. stressigt? vi brukar köra med pannkakstårta som efterrätt, men det ni kommer knåda ihop låter som en alldeles utmärkt god tillställning :lol:

 

Ja, vad fanken vi måste ju bräda våra vänners patetiska ”adventsfika” där det bjöds på glögg serverad i pappkopp samt fardigköpta pepparkakor och lussekatter i ett svinkallt hus med stentrappa. Dessutom fanns ett tiotal barn närvarande (med okänt antal leksaker) vilket ökade ljudnivån till på gränsen till olidlig.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

MÅSTEN:

Rödbetssallad

Kalvsylta

Pressylta

ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅLLLLLLLLLLLL!

Räkomelett

Bruna bönor

4-6 sorters dessertostar

Inkokt lax med sån där mysig, gungig gelé runt

Egenkryddad snaps (helst skall den vara gjord helt från grunden själv ;-) )

3 sorters julöl

Mumma (egenblandad)

 

BÖR:

Färska räkor

Sillsallad

Strömmingslåda

Lammstek

Rökt viltkött (rådjur har lagom viltsmak)

 

Lycka till.....

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

MÅSTEN:

Räkomelett

Bruna bönor

Färska räkor

Inkokt lax med sån där mysig, gungig gelé runt

 

Det där måste ju vara extremt lokalt förekommande?

 

4-6 sorters dessertostar

Helt rätt, glömde att skriva in de då de är inköpta.

 

Mumma (egenblandad)

Det här har jag hört talas om. Det är någon typ av dryck, yes? Har också för mig att den är en hopblandning av en massa vidrigheter, iaf saker som blir ganska vidriga om man blandar dem.

 

BÖR:

Lammstek

Rökt viltkött (rådjur har lagom viltsmak)

 

Har missat detta helt. Tack för tipset!

 

Lycka till.....

Tack! :D Och God Jul.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Detta är inget jag växt upp med utan något som vi fick in i familjen via min brors fru, men grönkål är en jädra höjdare på julbordet. Prova det om du är sugen. Mer ett tips än något du glömt, för den där listan räcker för att jag skulle vilja dyka upp.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Potatismos? Wtf?

 

!

Man måste väl ha kalvsylta på julbordet?

 

Ja, men är det verkligen gott? Jag kunde äta hur mycket som helst när jag var "liten", men sen såg jag på nått matprogram på tv hur man gjorde kalvsylta och sedan dess har jag inte rört det.

Hur som helst, det ska stå där i alla fall.

 

Rödbetssallad är ett måste.

 

Förmodligen det bästa som sagts i tråden förutom...

 

Skinkan äter man alltid på bröd, eller...inte alltid, men var dag.

Man har den givetvis också på tallriken. Utan *lol* mos.

 

 

Skinka äter man för helvete inte på bröd! Möjligtvis på annandagen eller ngt sånt när resterna ska väck. Senap är bra dock.

Du har så fel med allt förutum det där med senap.

 

 

Och för att återigen få detta klart en gång för alla...

Potatismos på julbordet? kul skämt..

 

Ett sista MÅSTE

Sen måste jag ju säga att O.P. Anderson är givet.

 

Men du ska inte göra det själv, det ska vara riktig O.P.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Från Norrland (alltså, norr om Skåne) Eury? Knäcken håller jag helt med om. Dessutom måste ju varje julbord med ett uns av självrespekt ha dopp i grytan och kokt fläskkorv. Inte för att det är gott (ok, kanske lite korv vartannat år) och inte för att någon under 75 äter det utan för att man ska!

 

Doppet är en självklarhet även för oss som inte nått 75 ;-) och sen ska det inte va fläskkorv utan julkorv.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa nytt...