Gå till innehåll

Julbord - Strategier?


EL_FishkO

Recommended Posts

På söndag är det dags för familjen att gå på julbord :P

"problemet" är att jag aldrig varit någon buffefrossare, men jag undrar om någon lite mer erfaren har några tips att komma med så man får i sig så mycket som möjligt...

 

såg på någon intervju med en tävlingsätare som sa att man skulle dricka sjukt mycket vatten dagen innan och inte äta något, så magsäcken spänns ut, men man blir fortfarande hungrig. onödigt eller ett måste?

 

vad ska man dricka till?

 

tänka på något speciellt? inte äta så mycket kolhydrater kanske?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

men jag undrar om någon lite mer erfaren har några tips att komma med så man får i sig så mycket som möjligt...

Varför? Vad är poängen?

 

Annars är det protein som mättar mest. Är dock lite svårt att komma undan det på julbordet, om man inte bara äter rödkål och liknande.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Fingrarna i halsen när du svullat. Sen är du redo för rond 2.
Se till att du sitter närmast julbordet och/eller utgången till toaletten. Du vill gå så lite som möjligt (därför nära till julbordet) och när det är dags att kasta upp vill du ha nära till muggen.

 

Gör som alla pokerspelare: -Sikta på fisken! Du vill helst inte gå all-in med en potatis och en sliten skinka. En sillbit med senapssås och en stor laxskiva med gravlaxsås är en given re-raise.

Se upp med ölen (kolsyran förstör). Då skulle jag hellre doppa mig i snapsen. Om du ser någon pilla på lutfisken så vet du att han är jävligt tajt och du måste ha bra talkrik för att syna hans re-raises. Annars är mjölken en bra tell. Jag menar att dom som dricker mjölk till julmaten måste ju vara rookies?

Finns det ingen revbensspäll tycker jag du ska klaga hos dealern.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja du, det är ju en svår fråga det här. Klistrar in en artikel min bror har skrivit i ämnet. Håll till godo.

 

 

 

 

HUR MYCKET KAN DU ÄTA?

 

 

 

Det finns någonting som heter Lagen Om Den Avtagande Gränsnyttan.

 

Det är en gammal nationalekonomisk lag, och även om du inte känner den till namnet, så håller du nog med om dess innebörd.

 

Det är enkelt.

 

För varje köttbulle du äter, desto mindre nytta har du av den. Den första köttbullen du stoppar i munnen är god, den andra är också ganska god, men efter tjugofem köttbullar känner du att det börjar bli nog, och den fyrtioandra köttbullen kanske inte ens gör någon nytta överhuvudtaget.

 

Vare sig du känner till Lagen Om Den Avtagande Gränsnyttan eller inte så har du nog erfarenhet av de mekanismer lagen försöker beskriva. Sunt förnuft säger dig att lagen är sann.

 

Men du håller kanske också med om att det finns vissa tillfällen i livet då vi kopplar bort vårt sunda förnuft till förmån för någon annan av våra potentiella egenskaper eller känslor. Hunger, girighet, lättja och avund är några exempel varav vissa också råkar vara dödssynder. (Ett varningens finger där, alltså.)

 

Erfarenheten borde ha lärt oss Lagen: Ökning i konsumtion av en produkt leder för varje konsumerad enhet till en minskning i nyttan av enheten.

 

Men det finns vissa tillfällen då vi sätter både vår erfarenhet och vårt logiska tänkande åt sidan till förmån för något annat. Något mörkt, något oförklarligt.

 

Jag har hört vissa kalla det omänskligt.

 

Men det är kanske detta Något som är det mest mänskliga.

 

Det är detta Något som gör att du gång på gång låter dig luras, i spel, i kärlek eller i mat.

 

Och det är detta Något som gör att du ständigt återkommer till bufféerna: Räkfrossan, kinesbuffén eller julbordet, det är detta Något som sätts i spel när du ser skylten ”Allt du kan äta”, och det är detta Något som leder till det oundvikliga nederlaget.

 

För att grundligare förstå detta Något måste vi dela upp det och skärskåda det i alla dess delar.

 

Om den här artikeln handlade om kärlek skulle vi kalla första fasen av detta Något för förälskelse. Nu handlar det om julbord, och följaktligen kallar vi första fasen för

 

BONUSYRA

Bonusyran är den berusande känslan som gör att du tänker:

 

Trehundra spänn och då får jag äta hur mycket jag vill. Jag kan äta ett helt julbord, dom fattar inte hur hungrig jag är. Jag har lurat dom.

 

Ja, du är hungrig, och när du jämför den ringa konstnaden för maten med storleken på julbordet konstaterar du givetvis att det är värt det.

 

Här begår du det första misstaget, men du inser det inte än.

 

BUFFÉNOJAN

Väl med tallriken i hand infinner sig det psykiska tillstånd vi kallar buffénojan, vars främsta symptom är en stressande känsla av att vara otillräcklig.

 

Du vet att du har buffénoja när du frågar dig själv:

 

Kommer jag få i mig tillräckligt med mat innan jag blir mätt?

 

Har du långt gången buffénoja kan du också bli stressad av att det står andra människor borta vid julbordet medan du äter. Du tänker

 

De tar av MIN MAT!

 

eller

 

Jag måste tillbaka till bordet snabbt innan MATEN TAR SLUT.

 

DEN MÄNSKLIGA FAKTORN

Efter ett tag gör sig den mänskliga faktorn gällande, i form av att utsagan INGEN KAN ÄTA ETT HELT JULBORD än en gång visar sig sann.

 

Det kan hända så tidigt som efter tjugo minuters ätande, och det kan dröja flera timmar.

 

För dig kommer den mänskliga faktorn alltid som en överraskning.

 

Du kanske vägrar inse det till en början, men till slut tvingas du att konstatera:

 

Du är mätt.

 

Det är kännedomen om den mänskliga faktorn, i kombination med kännedomen om Lagen Om Den Avtagande Gränsnyttan, som gör att krögaren alltid har oddsen på sin sida i det sjuka spel som kallas julbord.

 

Det är vetskapen om att du ständigt väljer att glömma både Lagen Om Den Avtagande Gränsnyttan och den mänskliga faktorn som gör att han antagligen kommer besegra dig.

 

Ja, jag säger VÄLJER. Och just för att du VÄLJER att glömma är du inte helt maktlös. Du har saker att sätta emot. Vi kommer till det snart.

 

 

MÄTT MEN INTE BELÅTEN

Efter maten är du besviken. Du är mätt, ja, och detta var ett av dina mål med måltiden, visst, men du är ändå långt ifrån nöjd. Detta för att

 

du är alldeles FÖR mätt, nästan så att du vill KRÄKAS

 

men

 

du känner dig ändå LURAD,

 

och

 

du känner SKAM.

 

Du förebrår dig själv för att du inte kunde äta mer eller för att du åt för mycket av den billiga maten, och in träder en känsla som kan liknas vid den du kanske kommer att drabbas av på dödsbädden:

 

Var det inte mer än så här?

 

 

DEN ONDA CIRKELN

Så går ett år och det är jul igen, och givetvis har du glömt både Lagen Om Den Avtagande Gränsnyttan och den mänskliga faktorn.

 

Men krögaren glömmer inte.

 

Detta är det djupt tragiska i denna charad, som gör att den är dömd att upprepa sig på gång på gång tills…

 

Ja, tills vad?

 

Tills du säger stopp. Tills du inser att du kan ta kontroll över situationen. Tills du inser att du inte är maktlös. Tills du bestämmer dig för att det är dags för den

 

 

DEN FRUKTANSVÄRDA HÄMNDEN

Det finns nämligen sätt att slå tillbaka. Det finns sätt av överlista bordet.

 

Du behöver viljan, och du behöver kunskapen.

 

Kunskapen får du snart.

 

Viljan är upp till dig att uppbåda. Du måste ta ställning till hur mycket din hämnd får kosta i tid, och hur stor känslomässig investering du är beredd att göra.

 

Du måste fråga dig själv:

 

Är det värt det?

 

Blir svaret nej kan du sluta läsa här, om du inte redan gjort det. Blir svaret ja är det bara en sak du måste göra innan du kan börja: LÄR DIG LAGEN OM DEN AVTAGANDE GRÄNSNYTTAN UTANTILL.

 

Ökning i konsumtion av en produkt leder för varje konsumerad enhet till en minskning i nyttan av enheten.

 

Ökning i konsumtion av en produkt leder för varje konsumerad enhet till en minskning i nyttan av enheten.

 

Okej. Då kör vi.

 

 

FÖRBEREDELSER

För att förstå de grundläggande kroppsliga funktioner vi nu ska utmana tar vi hjälp av Eva-May Ohlander, nutrionist på livsmedelsverket. Hon har kunskaper om hur kroppen fungerar som är essentiella för en framgångsrik attack.

Hur mycket kan man äta under en sittning?

-I snitt äter en människa två kilo mat per dygn, och äter du inget före och inget efter så borde du kunna äta hela mängden vid en sittning.

Kan man öva upp sig för att kunna äta mer?

-Om man äter mycket under lång tid så anpassar sig magsäcken. Och den ger inga mättnadssignaler om den inte är full. Varför tror du annars att folk är så himla smällfeta som dom är?

Det är sant.

-Magen tömmer sig ju inte på ett par tre timmar. Ser man på det historiskt, så när det var fina middagar vid hovet så åt folk i en eller två timmar, och sen gick de ut och kräktes för att kunna äta mer. Det är absurt men så var det.

Men hur mycket kan man äta, som mest?

-Fältjägare och skoghuggare förr tiden kunde komma upp i kanske fem kilo per dygn.

Om man äter alldeles för mycket under en dag, har man någon nytta av den maten? Jag menar, hur mycket man än äter så blir man ju hungrig igen dagen efter?

-Det är därför vi blir tjocka, för att kroppen tar till vara allt vi får.

Ja. Så om jag äter för tre dagar under några timmar, klarar kroppen att jag låter bli att äta på tre dagar sen?

-Frågan är om DU klarar det. Du blir ju hungrig igen, för magen vill få påfyllt. Men kroppen klarar det nog.

 

 

HÅRDTRÄNING

Tid för träning. Det är viktigt att du använder varje tillfälle från och med nu och fram till dagen för julbordbesöket till att 1) äta – för att töja ut magsäcken och 2) ägna dig åt fyskisk aktivitet, för att öka din ämnesomsättning.

 

Idealet är en dygnskapacitet på fem kilo mat, men även om vi bara kommer upp i tre så är det tillräckligt för att vi ska kunna gå vidare med hämnden.

 

Ett vanligt misstag är att äta för dyr mat under den här uttöjningsprocessen. En retorisk fråga man skulle kunna ställa är: Vad är det för poäng med att gå med vinst under en enskilt julbordsbesök om du har gått med förlust under förberedelserna?

 

Var försiktig här. Tänk pasta.

 

 

FÖRSTA STEGET

När du går in i restaurangen ska din fokus ligga på en sak, och bara en sak: ATT VINNA.

 

Det börjar med skylten: ALLT DU KAN ÄTA.

 

Vi tänker på den formuleringen ett litet tag. Allt du kan äta.

 

Läs den igen. Ja, det är en anglicism, men likafullt används den även om svenska bufféer.

 

Allt du KAN äta. Det är det det står. Så varför beter du dig år efter år som om det stod allt du VILL äta?

 

Jag kan inte nog poängtera vikten av skillnaden mellan de de två formuleringarna. Här finns nyckeln till ditt ständiga underläge.

 

Du betalar för allt du KAN äta, men du äter bara allt du VILL äta. Det är dags att fråga dig själv:

 

Hur mycket KAN jag äta, egentligen?

 

Och när vi nu går in i det kritiska skedet av hämnden, ätandet, är svaret förhoppningsvis: Minst tre kilo per dygn.

 

 

VINSTMAXIMERING

Det finns ingen anledning att äta någonting annat än det dyraste på bordet. Enligt Gunnar Ström,, köksmästare på Ulriksdahls värdshus, är detta löjromen.

Den ligger på ägghalvor va?

-Ja just det. Menar du att du ska komma hit och bara äta löjrom eller?

Nej.

-Vi försöker ju göra mat som folk tycker är jättegod så att de vill äta jättemycket.

Okej.

 

 

Det intessanta med löjromsägghalvorna är att den lilla maträtten ger en så tydlig bild av av hela julbordproblematikens yin och yang: Önskvärd mat tätt inpå icke önskvärd mat.

 

Och vad som ni säkert förstår är totalt oacceptabelt är att äta ägg vid julbordsbesöket. Mer mättande tillika billig mat är svårt att hitta.

 

Vad vi vill göra är att fylla tallriken med löjromsägghalvorna, skilja löjrommen från äggen, föra över den till en annan tallrik och fortsätta göra så tills vi har tallriken fylld.

 

När du gjort detta, ta en ny tallrik och fortsätt enligt den ovan beskrivna metoden tills du har frigjort någonstans mellan tre och fem kilo löjrom.

 

Sätt dig.

 

Ät all löjrom. Det ska gå. Detta är det du har tränat för.

 

Löjrom kostar ungefär nittioåtta kronor hektot. Så kan du få ner fyra kilo löjrom så har du ätit för ett värde av 3920 kronor.

 

Kostnaden för ett besök på Ulriksdals Wärdshus är kvällstid 550 kronor.

 

Du har alltså gjort en vinst på 3370 kronor. Du är klar. Hämnden är inkasserad. Du kan gå hem.

 

Men är det verkligen så lätt?

 

EFTERTANKE

Kanske känner du dig lite äcklad av all löjrom du pressat ner. Och i värsta fall kan dessa äckelkänslor leda till att du, trots den faktiska vinsten på 3370 kronor, upplever en INBILLAD förlust på grund av illamåendet och de föraktfulla blickarna från de andra gästerna. Kanske krögaren och serveringspersonalen, trots din perfekt genomförda plan, viskar om dig i ett tonfall som avslöjar delvis andra känslor än respekt.

 

Du kanske till och med känner dig lite fånig.

 

Varför?

 

För att du har glömt Lagen Om Den Avtagande Gränsnyttan.

 

Lagen som säger att för varje köttbulle du stoppar i dig, desto mindre glädje kommer du ha av nästa.

 

Lagen som förklarar att ju mer du äter, desto lägre kommer genomsnittsglädjen per tugga att vara.

 

Så när jag nu ber dig att svara på en sista fråga, så är det i vetskap om att jag har vilselett dig. Jag har fått dig att tro att det enda sättet att vinna över julbordet är genom att äta fyra kilo löjrom. Det kan vara det, allt sånt här är individuellt.

 

Men innan du beslutar dig för hur du ska utforma din hämnd vill jag att du, inför dig själv, och med Lagen Om Den Avtagande Gränsnyttan i åtanke, besvarar följande fråga:

 

Vad är bäst: Några timmar av illamående, eller EN LITEN STUND AV REN GLÄDJE?

 

Vad hindrar dig från att gå in till julbordet, ge serveringspersonalen ett stilla leende, ta en – EN! – köttbulle, stoppa den i munnen, och gå där ifrån?

 

Bara gå därifrån.

 

Skulle inte det i själva verket vara den optimala hämnden? Vetskapen om att du har maximerat genomsnittsnyttan per enhet konsumerad mat.

 

Bara du kan besvara den frågan.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Du kan ju alltid fråga Qos :D

QoS är en tunnis när det gäller att äta mycket. Det ser bara mycket ut eftersom han är så kort :D

What? :mrgreen:

 

Mitt tips är att äta mycket av det goda och mindre av det äckliga - done! :D

 

Jag gillar sill, så finns det lite roliga varianter vid julbordet skulle jag satsa på det helt klart! :)

 

- QoS

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...