Durin Postad 16 Februari , 2008 Rapport Postad 16 Februari , 2008 Fin brag där. Jag vill också ha invandrarvänner, det skulle se bra ut på CV:t, hur göra? On topic har jag länge försökt lära mig uppskatta torkat kött, men ger snart upp. Dyrt är det dessutom. Nån som har nån favorit bland varianterna? Jag gillar nog torkat ren- eller älgkött bäst, sånt man måsta skära själv. Beef jerkey och liknande, njaaa. Bu kan ju börja lyssna på reggae på hög volym i lurarna, och börja åka lokalbuss. Bara att hoppas att du får han reggaechaffisen, sen är nog allt ordnat. Torkat ren- och älgkött, behövs det mer? Finns inget godare på fisketuren. Annars är jag mer en fan av rökt kött. Om du inte gjort det tidigare, så ta en tur till rökeriet i Vindeln och prova deras rökta fläskfile och rökta skinkan också. Renhjärtat är inte heller dumt. Älg finns nog bara på hösten, om du inte tar med eget och ber dom röka. Citera
JELLJUN Postad 16 Februari , 2008 Rapport Postad 16 Februari , 2008 Här är ett enkelt recept med lövbiff, tar knappt 1/2 timme att fixa ordning. Margarin Lövbiff Créme Fraiche smaksatt t ex chilli Purjolök Basilika Salt, Peppar Pasta Bred ut ca. 1 msk Créme Fraiche på varje biff Strö på purjolök och basiklika som du har hackat. Salta och Peppra Fäst ihop med tandpetare så att fyllningen hålls på plats Stek i margarin tills de får en fin färg. Koka pastan och blanda ihop med om du har någon Créme Fraiche över. Gott, nyttigt och Viktväktaranpassat. Citera
thestonk Postad 16 Februari , 2008 Rapport Postad 16 Februari , 2008 Spiskummin ingick i "övriga kryddor". Kumminfrön använder jag också, men då i en ungersk variant. Själv tycker jag att porterkokningen är en viktig del av slutresultatet, men framför allt är det chipotlen som styr smaken (det var en klassisk Texas-chili kanske jag skulle påpekat), Låter som du missat kummin och utan det kan man ju inte ha någon klassisk chilli. Urreceptet är ju nötkött, lök, chilifrukt, kummin och intet annat än vatten (eller möjligen buljong), vilket smakar riktigt bra. Kan starkt rekommendera att göra en riktigt basic chili vid tillfälle. Eller så kan man göra Heston Blumenthals lyxchili med ett 50-tal ingredienser. Ölmässigt brukar jag mest dricka Chimay, men är väl dags att vidga horinsonterna lite. Holy fudge åt Heston-receptet. Totalt över tio olika paprika/chilepepparsorter, mäktigt. Citera
Nidson Postad 16 Februari , 2008 Rapport Postad 16 Februari , 2008 Du får nog börja med att flytta ned från nordpolen. Tror inte perserna gillar det klimatet. Tragiskt, jag får helt enkelt börja med nån stackars finlandssvensk och sen arbeta mig uppåt. Bu kan ju börja lyssna på reggae på hög volym i lurarna, och börja åka lokalbuss. Bara att hoppas att du får han reggaechaffisen, sen är nog allt ordnat. Han är nog out of my league tyvärr, men man kan ju drömma. =/ Citera
LazarusS Postad 20 Februari , 2008 Rapport Postad 20 Februari , 2008 Minska på fettet!? Omelett är ju skitbra. Dels är det ju protein så det stänker om det, och så är det gott och lättlagat. Tycker det kan vara viktigt att ha koll på timingen där, rätt låg värme och direkt ur pannan *precis* när ytan gått från rinnig till fast. På det sättet så slipper man krångel med vändning och så blir det maximalt snygg färg. Har en känsla av att frysta grönsaker kan krångla till tillagningen lite om man har i en någon större mängd. De kan ju sänka temperaturen rejält och göra tillagningen lite ojämn, så det är nog bra att antingen hantera dem separat eller värma på lite snabbt innan. Låter som du missat kummin och utan det kan man ju inte ha någon klassisk chilli. Urreceptet är ju nötkött, lök, chilifrukt, kummin och intet annat än vatten (eller möjligen buljong), vilket smakar riktigt bra. Kan starkt rekommendera att göra en riktigt basic chili vid tillfälle. Eller så kan man göra Heston Blumenthals lyxchili med ett 50-tal ingredienser. Ölmässigt brukar jag mest dricka Chimay, men är väl dags att vidga horinsonterna lite. Här kommer nötreceptet på chili con carne. En varning är dock på sin plats; Sist jag och några vänner följde detta recept (vi kan ha överdoserat tequilan en liten aning) blev jag så munter att jag antog ett vad om att springa en bit av stockholm marathon iklädd enbart solglasögon. Jävligt god chili dock. VÄRLDENS BÄSTA CHILI Receptet hittade vi ursprungligen i en bok av Texas-journalisten Francis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta. Det hela började på det tidiga 60-talet då Tolbert skrev en artikel som fick rubriken "Jakten på den äkta chilin". Under de kommande åren fick han 48 000 brevsvar från världens alla hörn. Han läste, lagade, reste, provåt och intervjuade levande legender som Cap Warren, den siste ranchkocken som fortfarande kokade mat åt sina cowboys på en vedeldad spis bakpå den täckta kokvagnen. Ganska snart kunde Tolbert slå fast vad som a b s o l u t inte får finnas med i en chili: tomater vita bönor gul lök köttfärs Äkta chili lagar man nämligen på hela köttbitar och rätt lagad ska den vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en viss tillsats av kött. Det stora problemet visade sig vara att hitta den rätta blandningen av olika pepparsorter så att chilin får en bred fyllig hetta som varar länge och inte enbart blir olidligt skarp. Till sist tvingades Tolbert arrangera ett världens första chili-VM och det recept som vi publicerar här är en variant av det som segrade - NORTH TEXAS RED. Det recept som följer är en lätt försvanekad version. Ingen som prövat det har klagat på styrkan, men många har haft svårt att hitta de rätta ingredienserna. För er som bor i Stockholm rekommenderar vi en butik som heter BBQ & Chili som har det mesta i chili-väg och dessutom en stor sortering salsor och såser. Det här är vad du behöver: En mycket stor svart järngryta En stekpanna En liten kastrull En helflaska tequila Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona. 5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade röda paprikor.) 1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska affärer.) 3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av torkad, mald piri-piri). 4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.) Baconfett (eller olja) att steka i. 10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade. 5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar. En halv kopp mjöl. En kopp chilipulver. Två koppar mörk oxbuljong. 2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om kryddan ska rostas innan den används eller inte.) 2 matskedar oregano. 2 matskedar malda korianderfrön. 1/2 matsked socker. Salt, efter smak. Börja försiktigt! Lite grovt majsmjöl, masa harina. Så här gör du: Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrar också till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig. Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna. Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet. Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med lödkolven.) Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu börjar det nämligen dra ihop sig. Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan. Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan. Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet. Koka upp. Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin skapelse och belönar sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd av det resterande ölet. Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta så att mästerverket inte bränns fast i botten. Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två, tre timmar. Tequila!!! Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen. Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl. Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det). Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå. Den här satsen räcker till ett tjugotal normala människor, men högst tio chiliälskare. Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora mängder ljust öl till. Musiken är nästan lika viktig. Satsa på någon genuint: Hank Williams, Buddy Holly, Joe Ely, Jerry Jeff Walker, Flaco Jiminez, Butch Hancock, Commander Cody and his Lost Planet Airmen eller Gram Parsons. Fram mot natten passar det utmärkt att spela Freddy Fenders odödliga "Before the next teardrops falls", Doug Sahms "Wasted days and wasted nights" eller Creedende Clearwater Revivals "Lodi". Det går också att spela Wilco, Weeping Willows och helst bör alla sjunga allsång i någon gammal Carter Family sång typ "Will The Circle Be Unbroken" Volymen bör vara öronbedövande. Sjung med. Skråla gärna. Och kom ihåg, en äkta chiliafton S K A spåra ur fram mot natten. -------------------------------------------------------------------------------- FOTNOT 1: Sedan första publiceringen har vi mottagit en rad klagomål mot tequilan i detta recept. De som har hört av sig har varit rörande ense om att en helflaska är alldeles för lite. Naturligvis var den mängden enbart en rekommendation, anpassad för en person. Och kollegan Peter Svensson har förslagit en intressant variant. Den följer här: SNABB-CHILI: I nödfall kan alla ingredienser utom tequilan utgå. I sådana fall förkortas koktiden avsevärt. -------------------------------------------------------------------------------- FOTNOT 2: Nyårsafton 1990 lagade Jan Gradvall och Stefan Lindström chili och följde detta recept slaviskt. Ingen av dem minns någonting efter klockan 18.00 men överlevande har berättat att kvällen var ovanligt lyckad. -------------------------------------------------------------------------------- FOTNOT 3: Texten ovan är en lätt omarbetad och uppdaterad version av ett recept som publicerats två gånger i Expressen. Först 1988 och sedan 1991. Under några år var detta den mest efterfrågade artikeln i tidningens arkiv. Vännerna på textarkivet berättar att de till och med fick en förfrågan på en kopia från Saudiarabien under Desert Storm. -------------------------------------------------------------------------------- FOTNOT 4: denna text får fritt spridas och kopieras under förutsättning att ni inte blandar bönor i chilin. Lycka till! Citera
KenHag Postad 20 Februari , 2008 Rapport Postad 20 Februari , 2008 Här kommer nötreceptet på chili con carne. Som före detta halvtidskock och fritidskock kan jag bara säga klockrent recept. Citera
Durin Postad 20 Februari , 2008 Rapport Postad 20 Februari , 2008 Här kommer nötreceptet på chili con carne. Som före detta halvtidskock och fritidskock kan jag bara säga klockrent recept. Som halvalkis kan jag också instämma! Citera
Andrew_W Postad 18 April , 2008 Rapport Postad 18 April , 2008 I dessa tider av viktminskningsiver här på forumet... är jag väldigt oförskämd om jag efterlyser lite desserttips? Vill inte ha avancerade grejer som kräver flera dagars förberedelse eller obskyra ingredienser. Håller precis på att göra en cheesecake med passionsfruktsglasyr (så kinky) och det är ungefär så avancerat bakandet får bli. Har ni några tips? Citera
greywolf Postad 18 April , 2008 Rapport Postad 18 April , 2008 fruktsallad. supersimpelt och nyttigt. Papaya med limesaft, limen hjälper till att lyfta smakerna i papayan. gröna äpplen, mango och vad-du-råkar ha hemma i fruktväg . Blodapelsiner kan man använda till mycket om man gillar dom. krama ur och använd saften, ät som dom är ( gott så de knullar i munnen) eller blanda ner i en fruktsallad. serveras med vispgrädde, glass eller choklad i någon form om man vill minska nyttighetsfaktorn. lessnar du på naturell frukt? Gör egen mango/lime/jordgubbs etc sorbet ( "kräver" glassmaskin) eller vi har ju gott om inhemska bär som blåbär hjortron hallon. En klassisk blåbärspaj med hemvispad vaniljsås? eller testa stekt hallomi ( stavning?) ost med hjortronsylt. Supersimpelt och du behöver inte fritera.. Hallon och choklad i någon form tycker jag låter gott. Vill man ha dressing så kan man köra i lite florsocker och valfri vinäger. Här är det fritt fram att experimentera och se vad som passar till vad! Hallonvinäger tycker jag kan ge en fin brytning till en del fruktsallader/efterätter tillsammans med något sötningsmedel. Vill man leka asiat så kan man köra i riven ingefära och likannde hokuspokus kryddor med. En del kör ibland i vispgrädde i fruktsallad men ska ha man ha grädde som komplement så gillar jag att ha den på sidan om. En annan smakkombo som är förträfflig är basilika/jordgubbar. Men det är fel årstid nu..fast har man fina jordgubbar i frysen så kan jag tipsa om kanderade basilikablad med jordgubbar. Jag gillar att ha i mycket frukter och bär i efterätter de blir nyttigt, fräsht ser bra ut med mycket färg och smakar gott utan att man måste hälla i grädde. Citera
Andrew_W Postad 18 April , 2008 Rapport Postad 18 April , 2008 Plockade rätt mycket blåbär i slutet av sommaren, men de är ju tyvärr redan slut. Dessert med ingefära måste jag prova. Hm... kan man göra något glassliknande med ingefära? Skall definitivt undersökas. Citera
greywolf Postad 18 April , 2008 Rapport Postad 18 April , 2008 http://www.newsdesk.se/pressroom/sia_glass_ab/pressrelease/view/kryddheta-glassnyheter-fraan-sia-glass-202384 Ja du verkar inte var ensam om den iden ! Testa och se, Vill man inte ha ingefära i glassen kanske man kan göra en fruktsås med ingefära till glassen istället, eller kanske ingefära glass med chocklad/chili/kakao sås typ ! Möjligheterna är oändliga ! Tänk på att färsk och torkad ingefära är så olika att man nästan kan tro det handlar om två olika kryddor. Citera
Saint_Bjorn Postad 18 April , 2008 Rapport Postad 18 April , 2008 Ang dessert och ingefära så råkade jag se Niklas mat på SVT igår/förrgår och han hade tips på just detta. Äppel- och pekankaka Varm choklad Citera
Andrew_W Postad 18 April , 2008 Rapport Postad 18 April , 2008 Ang dessert och ingefära så råkade jag se Niklas mat på SVT igår/förrgår och han hade tips på just detta. Äppel- och pekankaka Varm choklad Det där blir helt klart ett projekt någon dag framöver. Tack! Syltad ingefära... aldrig sett, måste man göra den själv tro? Mina syltar- och saftar-skills är särskilt utvecklade Citera
Saint_Bjorn Postad 18 April , 2008 Rapport Postad 18 April , 2008 Syltad ingefära... aldrig sett, måste man göra den själv tro? Finns att köpa. Har inte testat recepten själv, men kakan kommer jag säkert göra. Försten får säga om det är värt det. Citera
Andrew_W Postad 18 April , 2008 Rapport Postad 18 April , 2008 Finns att köpa. Nu fann jag detta: http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=2782 Fy fan, det kommer att bli en så husmor av mig. Ett glas rött i vänsterhanden och lite syltande med högerhanden. Citera
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.