lappmail Postad 26 November , 2006 Rapport Postad 26 November , 2006 Nu när årets julmust har druckits så kommer återigen frågan: Varför känns det i munnen som att julmust har mindre (i storlek) bubblor än tex Coca Cola? Det finns ju lite kemister här på PF som kanske har en fullt logisk förklaring. Citera
Mr GZON Postad 26 November , 2006 Rapport Postad 26 November , 2006 Bubblor ? Nu var det länge sedan jag drack julmust (must överhuvudtaget för den delen), must är väl inte kolsyrad – vilket läsk är. Must skummar, likt öl. Det är väl malt nej, jag är inte kemist Citera
vetgirig Postad 26 November , 2006 Rapport Postad 26 November , 2006 Bubblor ? Nu var det länge sedan jag drack julmust (must överhuvudtaget för den delen), must är väl inte kolsyrad – vilket läsk är. Must skummar, likt öl. Det är väl malt nej, jag är inte kemist Must är maltbaserat så det skummar. Citera
Albin72 Postad 26 November , 2006 Rapport Postad 26 November , 2006 Bubblor ? Nu var det länge sedan jag drack julmust (must överhuvudtaget för den delen), must är väl inte kolsyrad – vilket läsk är. Must skummar, likt öl. Det är väl malt nej, jag är inte kemist Ja, alltså musten i likhet med all övrig läsk är kolsyrad. Halten kolsyra regleras innan tappningen av produkten dvs olika kolsyrehalter för olika drycker. Minns inte kolsyrehalten för musten i detalj men tror bestämt den är lägre än för t ex Schweppes produkterna. Tror också att man upplever bubblorna i en must som mindre jmf med andra drycker då en must är mer "mustig & matig" pga av malt och humleblandningen... Som tillägg så anser jag att must alltid skall drickas ur glasflaska. Fanns nämligen inte mkt som var godare än julmust(hann dra till sig alla smaker på ett år) producerad till julen året innan(i glasflaskor då) när jag var bryggeriarbetare. Dagens plastflaskor andas så hållbarheten och smaken försvinner all världens väg... Citera
Cyntax Postad 26 November , 2006 Rapport Postad 26 November , 2006 Visste ni förresten att all julmust/påskmust faktiskt är samma, oavsett märke. Ja, alltså, sirapen som den görs på kommer från en enda tillverkare. Sedan är det upp till bryggeriet att bestämma hur mycket/litet sirap och kolsyra deras julmust skall innehålla. Skål! /Cyntax Citera
Myssion Postad 26 November , 2006 Rapport Postad 26 November , 2006 Menar du mindre bubblor eller färre bubblor? EDIT: Glöm det, jag är en mupp... Citera
Albin72 Postad 26 November , 2006 Rapport Postad 26 November , 2006 Visste ni förresten att all julmust/påskmust faktiskt är samma, oavsett märke. Ja, alltså, sirapen som den görs på kommer från en enda tillverkare. Sedan är det upp till bryggeriet att bestämma hur mycket/litet sirap och kolsyra deras julmust skall innehålla.Skål! /Cyntax Nästan rätt... Mustextraktet är detsamma i 98% av all must som säljs i Sverige. Däremot skiljer sig extraktmängden, kolsyrehalten samt mixen med vattnet man väljer att använda till sina drycker(källvatten alt. statsvatten) hos respektive bryggeri. Citera
Albin72 Postad 26 November , 2006 Rapport Postad 26 November , 2006 Menar du mindre bubblor eller färre bubblor? EDIT: Glöm det, jag är en mupp... Varför inte båda två? Mindre och färre kanske.... För att vara än jobbigare beror bubbelstorleken även på hårdheten på vattnet.... Jag ÄR minst lika muppig!! Citera
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.