Gå till innehåll

Allt om whiskytips!


TotalFarsa

Recommended Posts

  • Svars 86
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

Rolig anekdot:

 

Caol Ila uttalas ingefär "Kolila" inte speciellt svårt att komma ihåg, eller hur? När vi var på Islay i höstas lyckades Ector inte få till det en enda gång, trots att han satt och tränade innan han gick fram till baren. Ungefär såhär:

 

"Kolila, kolila, kolila, kolila" "Hi can i have a 12 year old "Kaul Eilej" please?" :D

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Då ska du åka till Laphroaigh. Efter rundvandringen blev vi erbjudna följande paket:

 

10årig, 15 årig, cask strength, 30årig och 40årig, en dram av var.

 

Kostnad? 10 pund!

 

Vi räknade lite i baren på kvällen. Med barens priser var vi uppe i typ 50-60 pund efter 30åringen. 40 hade de inte, men uppskattningsvis hade kalaset hamnat på 80-100 pund för samma meny...

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Många som uppskattar Livets Vatten på PF.

 

Mina favoriter har många tagit upp redan.

 

Men jag kan rekomendera en som ingen nämnt än.

 

Banff 1976 Natural Strength 24 Years

Och

Banff 1975 Part Nan Angelen

 

Nedlagt: 1983 (rivet)

Banff som nu är nedlagt och rivet låg från början invid Mill of Banff där destilleriet fick sitt namn. 1824 grundades Banff distillery av bolaget James McKillian & Company. Bra tider för whisky i mitten på 1800-talet gjorde att ägarna byggde ett nytt destilleri på en plats med bättre tillgång på vatten och närmare järnvägen för bättre transporter. 1877 drabbades Banff av en omfattande brand och historierna kring den är många och olika. Bland annat sades en bonde inte kunna mjölka sina kor eftersom de inte kunde stå för att de var onyktra av utrunnen sprit (!). Banff var mycket omtyckt och producerade under sekelskiftet en miljon liter whisky per år. Under andra världskriget bombade tyskarna ett lagerhus vilket medförde omfattande förluster. Efter kriget renoverade ägarna destilleriet men hade oturen igen att drabbas av en olycka, en panna exploderade i mitten på 50-talet. 1983 valde United Distillers att lägga ned destilleriet vilket nu är helt rivet. Nästan hela lagret såldes till blended industrin men ett fåtal fat letade sig ut till oberoende buteljerare. De få buteljeringar som nu finns av Banff är mycket åtråvärda.

 

Så finner ni en flaska som står och skräpar på hyllan hos systemet. Kan vara en shysst investering ;)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Då ska du åka till Laphroaigh. Efter rundvandringen blev vi erbjudna följande paket:

 

10årig, 15 årig, cask strength, 30årig och 40årig, en dram av var.

 

Kostnad? 10 pund!

 

Vi räknade lite i baren på kvällen. Med barens priser var vi uppe i typ 50-60 pund efter 30åringen. 40 hade de inte, men uppskattningsvis hade kalaset hamnat på 80-100 pund för samma meny...

 

Eftersom jag jobbar på Allied Domecq som importerar Laphroaig till sverige så kan jag berätta att både 30åringen och 40åringen finns i Sverige och går att få tag på genom Systembolaget till det emenenta priset 3249kr för 30åringen och 9647kr för 40åringen.

 

Eftersom jag vet att många här på PF kommer från Linköping så kan jag rekomendera att ni kolla in på Whiskeymässan på Cupolen fredag eller lördag nästa vecka, alltså 4:e-5:e feb. Kom gärna fram och hälsa, jag kommer att stå i Allied Domecqs monter och är den yngre modellen av de två som står där. =)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Edradour un-chillfiltered från Skottlands minsta destilleri var förvånansvärt bra med några droppar vatten i. Jag köpte den mest bara för att jag var där på besök, men den var klart värd pengarna.

 

Dock är ju Lagavullin och några andra erkänt goda fortfarande bättre.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Angående vatten, hur mycket vatten tillsätter ni?

Jag brukar prova mig fram, försöka droppa i lite undan för undan och lukta emellanåt och se om jag tycker att whiskyn "öppnar upp sig". Men jag vet inte riktigt vad jag ska leta efter, jag missar säkert något och har i för mycket eller för lite ibland. Även om det så klart måste finnas visst utrymme för personliga preferenser.

 

Jag har också hört att om alkoholhalten inte sänks under 32% eller så så bedövas smaklökarna till viss del av alkoholen, stämmer det här?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Angående vatten, hur mycket vatten tillsätter ni?

Jag brukar prova mig fram, försöka droppa i lite undan för undan och lukta emellanåt och se om jag tycker att whiskyn "öppnar upp sig". Men jag vet inte riktigt vad jag ska leta efter, jag missar säkert något och har i för mycket eller för lite ibland. Även om det så klart måste finnas visst utrymme för personliga preferenser.

 

Jag har också hört att om alkoholhalten inte sänks under 32% eller så så bedövas smaklökarna till viss del av alkoholen, stämmer det här?

Hög alkoholhalt bedövar smaklökarna, men någon magisk gräns på 32% tror jag inte på. Däremot kan det nog bli runt dom procenten när jag spätt ut min whisky, dvs ca 1/5 vatten.

 

Hur mycket vatten man ska ha beror precis som du säger på personlig smak, vilken sorts whisky man dricker, vilken alkoholhalt mm.

En cask strength på 55-60% tål mer vatten än en som redan är på 40% osv.

 

Jag föredrar en ganska liten mängd vatten generellt, men ska jag ha whiskyprovning så späder jag ut lite mer än vanligt just för att kunna hålla isär smakerna bättre.

 

Ett bra provningsglas är också bra att ha, jag använder ett sådant här:bitsnbobs-3.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ni har ju tagit upp mycket av de fina och goda whiskys redan. De flesta av mina favoriter är naturligtvis ifrån Islay men de andra delarna har ju sina guldkorn.

En Highland som jag inte sett nämnas är Glenmorangie som är en av mina favoriter. Gärna någon av deras olika Wood Finish sorter. Den nyaste tror jag är Burgundy Wood Finish som jag tyckte var mycket fin men jag håller nog Madeira Wood som den bästa. Jag köpte också en Glenmorangie Celler 13 i London som jag tyckte var mycket trevlig.

 

Jag måste också tipsa om den nya svenska whiskyn Mackmyra. Var på en provning för ett tag sedan och blev, tillsammans med resten av sällskapet, mycket imponerad. De vi testade var allt ifrån 2 månader (!!!) till 4,8 år. Tyvärr har jag inte råd att investera i en tunna själv och har inte hittat någon att dela med. Jag får vänta tills det kommer till systemet i stället.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tyvärr har jag inte råd att investera i en tunna själv och har inte hittat någon att dela med. Jag får vänta tills det kommer till systemet i stället.

 

Vad kostar en tunna? Jag har för mig att de bara använder små rackare för att snabba på mognaden, så jätte-jättedyrt kan det väl inte vara?

 

Det går säkert att få ihop ett POKERFORUM.nu-gäng att dela en tunna med.

 

EDIT: lite långsam....

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ett bra provningsglas är också bra att ha...

 

Vad är anledningen till att ha ett högt glas när det gäller whiskey? Själv använder jag konjakskupor eftersom det är enkelt att snurra den härliga vätskan i sådana glas.

"Maltwhisky njuter man med fördel ur ett mindre tulpanformat glas med en nedre kupolformad del som smalnar av uppåt och avslutas i en ganska trång öppning. Detta för att doftämnena skalll komma i bred kontakt med luften i glaskupan, utvecklas och därefter sakta stiga uppåt i glaset burna av den avdunstande alkoholen, varefter de koncentreras i den smala glasöppningen där de försiktigt insniffas."

Citatet kommer från Per Ellsbergers utmärkta bok Skotsk Whisky som brukar säljas på bokrean för under 200:-.

Rekommenderas varmt till alla som är intresserade av whisky.

 

Nackdelen med en konjakskupa är att det brukar vara för bred kupol så att alkoholen dunstar för fort och tar över för mycket av doften. Men bättre än "traditionella" whiskyglas (tjockbottnade med raka kanter) är det garanterat.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Att de har många olika storlekar är jag med på. Jag menade att deras stora fat kanske räknas som små i branschen. De lär väl knappast använda hog heads på 500 liter eller? Om deras största fat är på, säg 125 liter så är ju det pyttefat jämfört med många andra. Jag är iaf med på att dela ett litet fat, fast det kanske blir svårt att välja ett "recept" alla gillar?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

"På ett 30-liters fat kan man vara upp till fyra Guldpartner och på ett 100-liters fat upp till tio."

Ett trettio liters fat skulle ju kunna vara något!

Det finns sex olika lagringsvarianter, det absolut roligaste vore om vi kunde köpa ett fat av varje.

Jag har skickat ett mail till dem ikväll och frågat om priser osv.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Var lite sen att svara här och Mr Zero har precis rätt, det finns både 30 liters och 100 liters fat. Grejen med 30 faten är att de lagras så mycket snabbare än "normal" whiskey som ofta ligger i 180 liters fat. Detta gör då att tex den 4.8åriga som jag testade står sig väl mot vanliga 10-12 åriga, till och med bättre än vissa tycker jag. Var till och med rävar som gissade på att den 7 månaders vi testade var bra mycket äldre.

 

Den enda jag var lite negativ var de som legat på Bourbon fat, både elegant och rök. Kolla här för dom olika sorterna.

 

När det gäller priser så funkar det så att man dels är medlem/partner och dels reserverar ett eget fat genom att låna ut pengar till dom. Nu står inte priserna på webben längre men jag har för mig att, den billigaste, Mackmyra Elegant Ex-Bourbon gick på ca 8.000 för ett 30 liters fat och den dyraste var Mackmyra Rök Svensk Ek (som var mycket god, den 4,8 åriga som jag pratade om) som var en 27-28.000 för ett 30 liters.

 

Detta är då ett lån som jag sa och när det är dags för "ditt" fat så får du köpa det på systemet till "normala" priser. Det som är lite roligt är att man själv får bestämma styrka osv på flaskorna. Räkna med en dunstning på 2-3%/år och jag har för mig att dom rekommenderade att lagra minst en 4-5 år. Man behöver inte räkna med 12 år på grund av de små faten. Jag skulle nog ha haft tålamod en 7-8 år i alla fall.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa nytt...