Bump.
En majonnäs är lätt att göra själv, blir mkt godare än alla köpta varianter. I princip vispar du ned olja med tunn stråle i äggula, sen har man i senap, vinäger, salt, peppar. Smaksätts efter tycke och smak. Obs att denna variant inte alltid är helt enkel att få till, den skär sig ofta och vill inte "sätta sig". En genväg är at istället använda helägg, dvs med vita också. Då är det i princip bara att elvispa ägg och olja och tillsätta resten.
Rödvinssås. Frän scharlottenlök i olivolja och smör. Tillsätt salt, kryddor, t ex lite röd spansk peppar eller anchochili, därefter vinäger, förslagsvis ngn lagrad balsamvinäger (lite dyrare men värt det) och rödvin. Obs att inte alla sorter funkar. Beaujolais funkar fint liksom de flesta franska viner men inte kryddiga amerikanska som Zinfandel exv. Koka ned, koka ned, koka ned. Sila. Om den blir för tunn kan man reda av den.