Tänkte att det kunde vara läge att reda ut begreppen lite.
Malört och Wormwood är samma sak, Artemisia absinthium.
Det är en av huvudingredienserna i absinthe tillsammans med anis och fänkål. Ämnet som om och om igen antas ha hallucinogena effekter är tujon. Mängden tujon i absinthe, både modern och den som dracks för 100 år sedan, är långt under den mängd som skulle behövas för att ge någon som helst effekt på kroppen.
Tjeckisk absinth är inte i närheten av riktig absinthe. Allt annat är totalt skitsnack. Absinth började tillverkas i tjeckien först på 90-talet. Det var de som "kom på" att bränna sockert osv. Något som för övrigt bara förstör smaken. Det kan iofs kvitta eftersom Tjeckisk absinth över lag smakar apa i alla fall. För övrigt, varför sätta eld på en alkoholhaltig dryck överhuvud taget? Vad är det som brinner? Jo, alkoholen. Kan tycka att det verkar inte så lite korkat att betala för en drink som man sen bränner bort alkoholen från. Nåja.
"Riktig" absinthe finns visst det på Systembolaget. Absinthe har dessutom ALDRIG varit förbjudet i Sverige. Det har aldrig varit narkotikaklassat. Den "absinthe" som finns i ordinariesortimentet är dock inte absinthe. Det är stark sprit med färg och smakämnen, inget annat. Ge er in i beställningssortimentet och leta efter artikelnummer 70557 istället. Det blir inte mycket mer äkta än så.
Det finns mängder med olika sorters absinthe av både bra och dålig kvalitet. Röd, Svart, Lila, Blå och allt vad de nu kommer på är skräp. Det är färgämnen och lite smakessenser. En riktig absinthe är destillerad och naturligt färgad. Den ska INTE vara överdrivet bitter och det ska INTE ligga en massa örter och skvalpa i flaskan. Det finns också helt transparenta absinther, så kallade "Blanches". En traditionell absinthe ligger på mellan 55%-74%.
Man kan undra hur någon tänker när de säger att malört är förbjudet... Malört används i mängder med sammanhang och inte minst som snapskrydda. Jag antar att både en och annan här dricker julsnaps. Majoriteten av snaps från Sverige innehåller malört. Jag antar att ingen av er blivit tokig för det. Eller... Tja, man undrar ibland.
Swede: Jag är imponerad över att du halsat i dig en halv liter 80% absinthe. Speciellt eftersom du dessförinnan dragit in 7 vodka-shots. (Jag antar att de varit minst 3cl var, så det är ju bara 21cl. Det ger ca 1.2 liter 40% sprit. Och då har du inte dragit in sakén och ölen än...
Ja ja, hoppas du hade en bra kväll.
Vidare då... Opium var populärt under den tiden. Det som droppas på sockret i From Hell är Laudanum - fattigmans opium. Det har dock INGENTING med absinthen i sig att göra. Det är som att dicka en pilsner och "röka på" samtidigt... Man blir ju inte hög på öl, eller hur?
Att konstnärerna drack absinthe var inget vidare konstigt. Alla drack absinthe. Man ska ju inte glömma att konstnärerna också drack Brandy, whisky, cognac etc. En del drack Tinner när inget annat fanns att tillgå (t ex Toulouse-Lautrec). Det kanske kan förklara ett och annat.
Dessutom kommer inte "tequila race" att förbjudas i Sverige. Företeeelsen slår ut sig själv. Efter tillräckligt många shots är du för berusad och bartendern får inte längre servera dig.
Så, en liten snabb summering då.
1. Absinthe gör ingen hög.
2. Malört är en av ingredienserna och det är inte förbjudet.
3. Mängden tujon i absinthe är obetydlig och dessutom fullständigt oväsentlig.
4. Tjeckiskt är inget att ha
5. Myter är myter är myter.
Sådär. För att backa upp mina påståenden har jag ungefär 8 års erfarenhet av absinthe genom samlande, forskande, sökande och drickande av både nya och gamla från slutet av 1800-talet och början på 1900-talet.
Hoppas ni lärt er något i alla fall.