Gå till innehåll

Stora matlagningstråden...


MikeTime

Recommended Posts

Tänkte att det kunde vara skoj med en recepttråd på forumet. Bra för oss som ibland får slut på inspiration och för dom som vill prova lite nya saker.

Jag har nog postat det här receptet i ett par-tre dagböcker redan men mtp hur otroligt god den här rätten är så förtjänar den en re-post:

 

Mikes colastek

C:a 6-8 port.

 

1 st stor, fryst benfri stek (gärna viltkött men nöt går också bra)

1-2 liter äkta coca-cola (får absolut inte vara light eller annan skitcola)

5 dl grädde

4 lagerblad

En liten näve blandade, hela pepparkorn

ett tiotal enbär om du har det hemma

0.75 dl japansk soya

1 dl vatten

5 skalade vitlöksklyftor, delade i halvor

1 stor gul lök i klyftor

några msk vetemjöl

 

Lägg den frysta steken i en lagom stor kastrull eller gryta. Häll över cocacola så det täcker ungefär 2/3 av steken. Häll i vatten och soya samt lägg i lök och kryddor. Täck med lock och låt koka upp.

Koktiden beror helt enkelt på hur lång tid du kan vänta. Steken ska koka minst 1,5h men gärna ännu längre. Vänd den i grytan efter halva tiden.

 

När du anser att det kokat tillräckligt länge silar du c:a 5-6 dl av colaskyn och blandar i grädden (här kan du välja matlagningsgrädde men givetvis blir det ännu godare med äkta vara). Vispa såsen kraftigt samtidigt som du silar i vetemjöl tills rätt konsistens erhålls. Smaka ev av med en gnutta salt.

 

Skiva upp steken i tjocka skivor. Serveras med valfri potatis samt nån enkel grönsallad och svart vinbärsgelé om du har.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Detta lät intressant, skulle dock vilja köra i lite alkohol i grytan, eller tror du att det skär sig med grädden?

 

Har du kanske även någon rekommendation på vilken alkohol som kan passa?

 

De få gånger jag använder alkohol i maten (om vi bortser från röd/vitvinssåser) brukar jag faktiskt använda cognac. Passar förvånansvärt bra i grytor t.ex.

Just den här steken har jag svårt att se att det skulle kunna förbättra något. Däremot funkar ett par iskalla snapsar samt en smakrik ale utmärkt till maten. ;-)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nidsons rövarsnus

1 portion (äts alltid i ensamhet)

 

Smör eller margarin

Socker

Havregryn

 

Smält en rejäl klick smör i en kastrull. När det precis slutat fräsa, lasta i nån matsked havregryn och stek den i smöret. Under omrörning, häll i socker och smaka av tills det att fett/socker-ration är till belåtenhet.

 

Servera i en kaffekopp och ät framför datan eller tvn med en tesked.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

köp en biff, ät. halstra eventuellt före måltiden inmundigas.

+poäng om du jagar och slaktar djuret själv och dricker det varma blodet rituellt, lägger beslag på de finaste delarna själv. rå fortfarande varm lever, märg och hjärna. vilka delikatesser!

 

tunt skivad rå lever som du doppar i het buljong, det låter faktiskt riktigt gott.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

dagens frulle "paleo" style

 

paprika (turkvariant, enda som inte totalt saknar allt vad smak och styrka heter)

sautera paprikan i stekpanna

vitkål bräsera med en slatt gammalt vin, synd att man inte hade kummin hemma.

stek på ett gäng prinskorvar (eller vad du råkar ha hemma i charkuteriväg)

servera med stark senap och gräddfil och ett stekt ägg, sprinkla gräslök över ägget och rejält med tabasco.

o just de, halloumi ost passar alltid till allt, en kopp earl grey te passar på morgonen och så förstås grekisk yoghurt med bär och valnötter efteråt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Mikes colastek

C:a 6-8 port.

 

1 st stor, fryst benfri stek (gärna viltkött men nöt går också bra)

1-2 liter äkta coca-cola (får absolut inte vara light eller annan skitcola)

5 dl grädde

4 lagerblad

En liten näve blandade, hela pepparkorn

ett tiotal enbär om du har det hemma

0.75 dl japansk soya

1 dl vatten

5 skalade vitlöksklyftor, delade i halvor

1 stor gul lök i klyftor

några msk vetemjöl

 

Lägg den frysta steken i en lagom stor kastrull eller gryta. Häll över cocacola så det täcker ungefär 2/3 av steken. Häll i vatten och soya samt lägg i lök och kryddor. Täck med lock och låt koka upp.

Koktiden beror helt enkelt på hur lång tid du kan vänta. Steken ska koka minst 1,5h men gärna ännu längre. Vänd den i grytan efter halva tiden.

 

När du anser att det kokat tillräckligt länge silar du c:a 5-6 dl av colaskyn och blandar i grädden (här kan du välja matlagningsgrädde men givetvis blir det ännu godare med äkta vara). Vispa såsen kraftigt samtidigt som du silar i vetemjöl tills rätt konsistens erhålls. Smaka ev av med en gnutta salt.

 

Skiva upp steken i tjocka skivor. Serveras med valfri potatis samt nån enkel grönsallad och svart vinbärsgelé om du har.

Sådär, nu står den på spisen och kokar upp. Har följt receptet ganska exakt, förutom att köttet är en ofryst fransyska. Det var vad som fanns och det kändes onödigt att frysa henne innan tillagning. Ica hade svensk färskpotatis också för första gången i år så ser fram mot en riktigt grym måltid om ett par timmar!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Wp Steel! Ett tips; om det blir sås över går den utmärkt att frysa. Passar jäkligt bra till köttbullar!

Vad dricks till?

 

mvh // pizza på jobbet.nu

Bra tips!

Drack mjölk :)

 

Grymt gott, levde upp till de högt ställda förväntningarna! Kommer laga detta igen, många gånger.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

EGEN BEEF JERKY!

 

f6a69ef0.jpg

 

De flesta av oss gillar väl ett par strimlor väl kryddade Beef Jerky till ölen? Tyvärr ligger ju kilopriset på 5-800:- och det är ju kanske lite saftigt för oss lågstejkslirare (löneslavar som ST skulle sagt) så här kommer ett recept på hur du gör egen Beef Jerky:

 

ca 1/2 kilo bra kött (ben-, sen- och broskfritt!!)

1 tsk vitlökssalt

1 tsk torkad vitlök (eller två pressade klyftor färsk)

1 tsk salt (gärna s.k Smoked Salt)

2 tsk hela svartpepparkorn (eller 1/2 tsk malen)

1/2 tsk torkad timjan

1/4 tsk cayennepeppar

1.5 dl vinäger

1 dl soya

1 dl mustigt rödvin

1/2 hackad gul lök

 

Använd gärna fryst kött eftersom det är mycket enklare att skiva det väldigt tunt. Skiva det i fiberriktningen efter att du trimmat det (trimma = skär bort alla hinnor, senor o dyl).

Lägg strimlorna i en lagom stor glasskål, häll över alla ingredienser i marinaden. Låt stå i press i skålen i kylskåp 6-15 timmar (mer smak ju längre det står). Rör om efter halva tiden.

 

När det marinerat tillräckligt länge, sätt ugnen på 80 grader. Ta upp strimlorna ur skålen och pressa ur så mycket vätska du kan ur dom. Man kan till exempel använda en brödkavel och en lutande skärbräda för ändamålet.

Lägg strimlorna på ett ugnsgaller och ställ en form under för att fånga upp vätskan och låt ligga i ugnen 8-10 timmar. Ju tunnare du lyckats skiva dom, ju kortare tid behöver de vara inne. Vänd dom efter halva tiden.

 

Låt dom svalna i rumstemperatur. Ska de inte ätas direkt, lägg dom vacuumförpackade i portionspåsar eller frys in i lagom mängder.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

EGEN BEEF JERKY!

 

Har du räknat på vad din egen beef jerky kostar? Batchen jag gjorde igår tappade 2/3 i vikt så jerkypriset for upp i 300 kr/kg direkt. Lägg på de andra ingredienserna och all tid som går åt så är inte priserna så olika längre.

 

Jag gör det alltid själv ändå för det är roligt och gott, men hittar man jerky för 500 kr/kg som man tycker om är det inte så fasligt långt ifrån vad det kostar att göra det själv.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Laxburgare är väldigt enkelt och gott om man eventuellt tex ska bjuda en dam på middag.

 

Du behöver:

typ 400-500 gr laxfilé (har bara använt färsk, antagit att det är mycket godare men går säkert med tinad)

½ burk cremefraiche

parmesan

lök

vitlök

salt

peppar

 

Tillbehör

Fetaostsås

Sallad

Tomat

Avokado

 

Mixa laxfilén med en stavmixer eller annat. Stek lök & vitlök, släng ner i laxen, dra i cremefraiche, mycket riven parmesan, och salt och peppar. Stek Om du inte tycker att det håller ihop tillräckligt kan du slänga i ett ägg, men det blir bättre när man stekt det.

 

Till det har du ett gott surdegsbröd med sallad, tomat, avokado och en fetaostsås gjord på feta och turkisk yoghurt olivolja och salt&peppar. Omöjligt att äta snyggt men det skiter man ju i, eller så kör du med kniv och gaffel.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...