Gå till innehåll

Starbreeze railtråd


Chofritz

Recommended Posts

Första gången jag åt på matbaren hade de precis fått in det första svenska kobeköttet ever (hävdade de iaf) från nån mysbonde i skogarna. På det gjorde de en hamburgare med tryffel och grejer som nog låg runt 400 kr. Det är nog den godaste maträtten jag någonsin har ätit.

Även plats två och fyra har avnjutits på matbaren.

 

När jag har varit där i lite hårdrockigare sällskap har de andra gästerna tittat lite snett åt oss, men personalen är alltid supertrevlig. Tycker de verkar ha riktigt bra vinkoll också. Inte för att jag kan nåt om det, men har alltid fått mer eller mindre perfekt vin till varje rätt imo :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Btw, scamsmör....why? Har du nån källa eller länk till diskussioner på nätet angående ämnet? Eller är det allmänt känt att just islänningarna och fransoserna fifflar med det gula guldet?

 

Möjligtvis en lätt överdrift från min sida då jag inte vet vilken leverantör ni beställt ifrån. Dock om man funderar lite över det så är det ganska obvius att det är skapligt stor risk att man blir scammad av en leverantör på Island som har kapacitet att skicka stora mängder smör över hela världen istället för att stödja en svensk småbrukare som förädlar sin egen produkt på sin egen gård, från en ko han vet namnet på och sedan säljer i sin gårdsbutik och inte ens har en ebutik..

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Angående smöret så vet jag inte riktigt varför det blev isländskt från början.

 

Isländska kossor sägs kunna gå ute hela året och äta artegen föda. Därmed blir de friska, deras smör smakar gott och innehåller omega3 till skillnad från svenska kor som tvingas äta kraftfoder och likt människor som äter kraftfoder blir de sjuka och deras smör smakar sämre och innehåller mer omega6.

 

Imo

Franskt>isländskt>svenskt

 

Speciellt detta smöret slår allt annat smör jag har ätit:

http://www.lebeurrebordier.com/jean-yves-bordier.php

 

Svårt att få tag på i Sverige dock, om någon vet hur så länka. Där snackar vi 360kr/kg. Brukar själv köpa franskt smör för 59kr/250g och är mycket nöjd.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Isländska kossor sägs kunna gå ute hela året och äta artegen föda. Därmed blir de friska, deras smör smakar gott och innehåller omega3 till skillnad från svenska kor som tvingas äta kraftfoder och likt människor som äter kraftfoder blir de sjuka och deras smör smakar sämre och innehåller mer omega6.

 

Imo

Franskt>isländskt>svenskt

 

.

 

Du generaliserar så grovt så jag blir irriterad...

 

Givetvis kan "isländska kossor" gå ute året runt men det isländska klimatet är ungefär som norra sveriges och växtligheten är sparsam även på sommaren så man måste givetvis utfodra sin boskap om de går på lösdrift på exakt samma sätt som vi gör i Sverige på vintern, antingen med enbart hö som några få gör eller hö/ensilage kombinerat med kraftfoder.

 

Enligt Isländsk lag så ska nötboskap få vistas utomhus minst två månader om året så du är otroligt naiv i hela ditt resonemang.

 

Detta gäller i Sverige

Du ska låta djuren vara på bete eller på annat sätt vistas ute hela dygnet, under en sammanhängande tidsperiod som ska infalla någon gång mellan 1 maj- 15 oktober. Tidsperioden ska vara minst:•120 dygn i Blekinge, Skåne och Hallands län.•90 dygn i Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Gotlands, Västra Götalands, Värmlands, Örebro och Västmanlands län. •60 dygn i Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.

 

Hur du får Frankrike till att vara det bästa är rent löjeväckande.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har två oxhjärtan hemma som jag har funderat lite på vad jag ska göra med. Någon som har tips på maträtter där de kommer till rätta? Jag har varit lite inne på att koka chili på ett av de, mest för att få kalla rätten beef heart chili som jag tycker klingar väldigt bra. Har även ett gäng njurar och en tunga så sådana tips mottages tacksamt det med =)

=)

 

Har du møjlighet att røka så tycker jag røkt hjærta ær helt øverlægset..

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ok orkar inte läsa på djupare än vad som står i länken men jag kan inte utläsa att de endast är uppfödda på gräs/hö och inte har fått kraftfoder?

 

Nä det är lite luddigt på hemsidan håller jag med om men hittade någon som fått följande svar när de mailat leverantören iaf:

 

"Good afternoon Diane, Thank you for your e-mail. Our cows are grass fed only all year round, on dried grass, hay, during winter. You should be able to find more interesting information on our cows, their feeding and Icelandic regulations on their treatment, on our website http://www.smjor.is

 

All the best, Agnar Friðriksson"

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ok, möjligt att det stämmer men vidhåller fortfarande vid detta påstående och tycker att man ska stödja svenska småbrukare om man nu vill handla kvalitet =)

 

Möjligtvis en lätt överdrift från min sida då jag inte vet vilken leverantör ni beställt ifrån. Dock om man funderar lite över det så är det ganska obvius att det är skapligt stor risk att man blir scammad av en leverantör på Island som har kapacitet att skicka stora mängder smör över hela världen istället för att stödja en svensk småbrukare som förädlar sin egen produkt på sin egen gård, från en ko han vet namnet på och sedan säljer i sin gårdsbutik och inte ens har en ebutik..

 

När man läser detta från Jordbruksverkets rapport om jordbruk på Island blir iaf jag tveksam, iofs från 2010

 

Ca 1 procent av isländskt jordbruk är certifierat ekologiskt och några

av de viktigaste produkterna är grönsaker, mjölk och lammkött. Det finns endast tre

ekologiska mjölkgårdar på Island, vilket kan anses lågt med tanke på att klimatet,

husdjursraserna och de begränsade odlingsmöjligheterna av kraftfoder borde gynna en

övergång till ekologiskt lantbruk. Staten beviljar ett omställningsstöd för jordbruk som

ställer om till ekologisk produktion.

 

http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter/ra10_9.pdf

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ok, möjligt att det stämmer men vidhåller fortfarande vid detta påstående och tycker att man ska stödja svenska småbrukare om man nu vill handla kvalitet =)

 

 

 

När man läser detta från Jordbruksverkets rapport om jordbruk på Island blir iaf jag tveksam, iofs från 2010

 

Ca 1 procent av isländskt jordbruk är certifierat ekologiskt och några

av de viktigaste produkterna är grönsaker, mjölk och lammkött. Det finns endast tre

ekologiska mjölkgårdar på Island, vilket kan anses lågt med tanke på att klimatet,

husdjursraserna och de begränsade odlingsmöjligheterna av kraftfoder borde gynna en

övergång till ekologiskt lantbruk. Staten beviljar ett omställningsstöd för jordbruk som

ställer om till ekologisk produktion.

 

http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter/ra10_9.pdf

 

Håller med om att det är värt att välja svenskt om det går att få likvärdig kvalité =) Rapporten gör ju att man blir lite fundersam på hur det ligger till egentligen. Kan ju möjligtvis vara så att den låga procenten certifierat ekologiskt beror på att ekologiskt inte har samma betydelse på Island (om det förhåller sig så har jag ingen aning om vill jag förtydliga) och att många uppfyller kraven men inte är certifierade. Vore intressant att veta vad det är de faller på i annat fall. Hinner inte gräva mer i det just nu men om någon annan sitter inne på facit får ni gärna berätta =)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Coolt, får kolla upp detta!

 

Annars är det snart optimalt väder att lufttorka köttet nu men kanske inte är så enkelt i Sthlm iofs. Otroligt enkelt, det enda du behöver är vatten, salt och tid.. Dela hjärtat i lagom stora bitar och låt ligga i saltlake tre dygn.. Sen lägger du köttet i ett tygstycke typ örngott och hänger på norrsidanav huset alternativt inne i carporten eller dylikt luftigt ställe och låter hänga i tre-fyra veckor och sen är det klart..

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Annars är det snart optimalt väder att lufttorka köttet nu men kanske inte är så enkelt i Sthlm iofs. Otroligt enkelt, det enda du behöver är vatten, salt och tid.. Dela hjärtat i lagom stora bitar och låt ligga i saltlake tre dygn.. Sen lägger du köttet i ett tygstycke typ örngott och hänger på norrsidanav huset alternativt inne i carporten eller dylikt luftigt ställe och låter hänga i tre-fyra veckor och sen är det klart..

 

Kan tänka mig rubrikerna om någon skulle hitta ett örngott med ett sönderskuret hjärta hängandes nånstans i Stockholms innerstad. Aftonbladet skulle ju gå bärsärk i rubrikerna

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Annars är det snart optimalt väder att lufttorka köttet nu men kanske inte är så enkelt i Sthlm iofs. Otroligt enkelt, det enda du behöver är vatten, salt och tid.. Dela hjärtat i lagom stora bitar och låt ligga i saltlake tre dygn.. Sen lägger du köttet i ett tygstycke typ örngott och hänger på norrsidanav huset alternativt inne i carporten eller dylikt luftigt ställe och låter hänga i tre-fyra veckor och sen är det klart..

 

Blev riktigt sugen på att hänga upp på balkongen. Iofs söderläge men är ju ändå ingen sol ute nu så borde väl fungera? Köttet blir inte dåligt då av att bara hänga ute? Är väl iofs kylskåpstemp ute nu när jag tänker på det.

 

Jag måste få rekommendera Svenska hamburgerköket, telefonplan. (http://www.hamburgerkoket.se/meny).

Samma prisnivå som Vigårda, men ett par klasser bättre imo.

 

Japp var på tal tidigare i samband med burgarna. Jag gillar stället som tusan och tycker precis som du att det är några nivåer över vigårda och i paritet med flippin, Opteron är dock inget större fan som jag förstår det så det råder väl lite delade meningar.

 

Kan tänka mig rubrikerna om någon skulle hitta ett örngott med ett sönderskuret hjärta hängandes nånstans i Stockholms innerstad. Aftonbladet skulle ju gå bärsärk i rubrikerna

 

Vore fint :D

 

Nu blir det sömn. Vänt på dygnet åt alla håll och kanter senaste dagarna. Beställde en sous-vide supreme btw, återkommer med recension efter Sundsvall-trippen =)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Blev riktigt sugen på att hänga upp på balkongen. Iofs söderläge men är ju ändå ingen sol ute nu så borde väl fungera? Köttet blir inte dåligt då av att bara hänga ute? Är väl iofs kylskåpstemp ute nu när jag tänker på det.

 

Man ska försöka undvika sol i möjligaste mån men det funkar säkert. Funkar lika bra att hänga ut en rimmad julskinka på samma sätt.. februari-mars är de optimala månaderna för såna projekt

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Man ska försöka undvika sol i möjligaste mån men det funkar säkert. Funkar lika bra att hänga ut en rimmad julskinka på samma sätt.. februari-mars är de optimala månaderna för såna projekt

 

Mycket intressant, ska utforska efter Sundsvalltrippen =)

 

Sous-videade lite entrecote inatt, blev jäkligt gott! Jag ska testa att ha lite högre kvalité på köttet och lite tjockare skivor nästa vända. Det ska bli jäkligt kul att experimentera med andra råvaror också. Recepttips mm mottages gärna!

 

Sitter på tåget till Sundsvall nu med Opteron. Livespel yay!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...