Gå till innehåll

Maträttstips?


Recommended Posts

Som av en händelse ska jag bjuda tjejen på mat ikväll och har fått tag i ett recept på något jag vet är galet, gaaaalet gott.

Kanske inget man drar ihop lite snabbt över en lunch, men ska du bjuda någon och vill att det ska smaka typ "vällagat" så är det helt klart att satsa på.

 

För 4 port.

600gr Fläskfilé

3dl vispgrädde

4 msk tomatpuré

1 buljontärning + ½ dl vatten

2 pressade vitlöksklyftor

150gr roquefort eller ädelost

dragon

salt & peppar

1 grön paprika

 

Blanda grädde, tomatpuré, buljong, vatten och vitlök i en traktörpanna.

Smula ner osten och värm sakta under omrörning.

Smaka av med salt, peppar och dragon.

Låt småputtra, stek köttet i skivor.

Lägg i köttet samt hacka paprikan och häll i den.

 

Kanske en femma på svårighetsgraden, men har man en halvtimme eller något ledigt så är det ju bara att köra.

Om någon mot förmodan orkar laga till denna rätt så snälla - skriv ett PM eller något och berätta om det vart lyckat.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • Svars 114
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

Kan väl slänga in ett recept jag med då. För den hungrige!

 

Bamsebiff

 

400 gram nötfärs

salt & peppar

1 msk potatismjöl

4 dl matlagningsgrädde

margarin

soja

1 finhackad lök

plus vad du gillar att krydda köttfärs med

 

Blanda färsen med salt & peppar, potatismjöl, 1 dl av grädden, löken plus egna smakberikande ingredienser. Smält lite margarin i en stekpanna och platta ut färsen direkt i pannan till en enda stor biff. Låt steka i fyra minuter. Dela sedan upp i fyra bitar, vänd på dem och stek i ytterliggare ett par minuter. Häll över resterande grädde samt sojan och låt det puttra i 3-4 minuter.

 

Servera med whatever. Potatis, ris, grönsaker... Blir sjukt gott och går väldigt snabbt att tillaga. Är man riktigt bakis så käkar man biffen direkt ur stekpannan och skiter i tillbehören.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har inte läst hela tråden men gissar att de flesta här prioriterar enkelhet...får väl skämmas nu, för mina fördomar...hmmm :-)

 

OK, en superenkel pastarätt med kall sås. Passar året runt, men kanske allra bäst på sommaren:

 

Koka valfri pasta (spaghetti eller penne föredrar jag).

 

Sås:

En burk (2,5 dl?) Creme Fraiche

En burk tonfisk (i vatten eller olja), häll av vatten/olja!

Ca en msk kapris

Blanda allt med en mixer, klart.

 

Sleva upp pastan i djup tallrik (pasta ska ätas i djupa tallrikar!) och häll över sås.

 

Såsen räcker till 2-3 personer och total tillagningstid ca 15 minuter.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Låter kalasgott TF. Jag skulle vilja köpa den kokboken som tar med till tillägg

Är man riktigt bakis så käkar man biffen direkt ur stekpannan och skiter i tillbehören.

Det är sånt som gör att man märker bakom vilka nickname som det med garanti döljer sig en man :)

 

 

Jag har själv blivit barnsligt förtjust i bulgur (eller vad det nu kan tänkas heta) istället för ris. Ngn som vet om det finns i vanliga ica/konsum eller om det behövs mera specialinriktade affärer för att få tag på det?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Jag har själv blivit barnsligt förtjust i bulgur (eller vad det nu kan tänkas heta) istället för ris. Ngn som vet om det finns i vanliga ica/konsum eller om det behövs mera specialinriktade affärer för att få tag på det?
Bulgur ska du kunna hitta i alla ICA-butiker. Håller f.ö med dig om att det är ett väldigt bra substitut. Kör det konstant som utfyllnad i sallader med gott resultat.
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Röda linser:

 

Koka röda linser (tar 20 min)

häll av vattnet

dela en citron och pressa över efter smak

häll på ganska mycket RIKTIGT GOD olivolja

mymalen peppar och salt

Blanda i rätt mycket ruccolablad och kanske babyspenat.

 

Blir galet gott, servera med kyckling/lax/whatever och nån yougurt-sås.

 

(En höjdare är att ta laxfileer, vira in i pancetta (lufttorkat bacon), peppra och stoppa in i ugnen på hög värme)

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag deffar just nu och brukar lyxa till det vid lördagsmiddagen med Chilistekt oxfilé med tacokryddade bönor och frasig sallad :-) (Namnet låter fancy)

 

Följande behövs:

Oxfilé

Chili (sånna här stora röda saker)

Isbergssallad

Kidneybönor

Tacokrydda

Vitlök

 

Kidneybönorna läggs på en ugnssäker form och kryddas hårt med tacokrydda. Låt dem bli knapriga, brukar ta ca 10-15minuter.

 

Köttet steks i färskpressad vitlök och mycket hackad chili.

 

Salladen serveras till allting.

 

Supergott, lite kolhyderater, lite fett, mycket protein! Dock ganska dyrt, men en gång i veckan är det lätt värt!

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Galet bra och rolig tråd. Durin du skriver att man kan äta ekblad. Vadå finns det sallad som heter så, eller plockar du på träden ?

 

Vill också tipsa om craime fraichen med smak, som nån annan gjorde, klockren som sås bara värma på lite, klart. Hemma gör vi en "gryta" med nästan samma ingredienser som Partyjack.

 

För 4 port.

600gr Fläskfilé

2 burkar sån där smaksatt craime fraiche

4 msk tomatpuré

2 pressade vitlöksklyftor

salt & peppar

1 röd paprika

hackade färska champinjoner

 

Jag vill ha ris till men frun vill ha plugg så det funkar väl med lite vad som helst

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Snitta ett jack i mitten av en hel kycklingfile fyll med en mjuk/färskost av din egen favorit och lite örter,linda ett par baconskiver runtom så att snittet täcks,förstek sen i stekpanna och kasta in i ungnen ca 20 min i 220 graders värme.servera med smörslungade harricourtverts,färska champinjoner (lättstekta)och ris eller annat av eget tycke.

Kanongott och hyffsat snabbt och enkelt.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ska vi snacka snabb mat så kan man kör det gammla ungkarls tricket.

 

1: Värm gorbys på brödrosten (ca 5 tryck)

2: Fixa Snabbmakaronerna i ett durkslag under rinnande varmvatten.

3: Fiskpinnar går oxå bra i brödrosten. Men obs ha dom stående...

 

 

Ett annat bra tipps är när man flyttar in i ny lya. Sätt upp gladpack(plasfolie) på alla fönster som då är rena. Bara att rycka ner när man flyttar...

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Galet bra och rolig tråd. Durin du skriver att man kan äta ekblad. Vadå finns det sallad som heter så, eller plockar du på träden ?

 

Vill också tipsa om craime fraichen med smak, som nån annan gjorde, klockren som sås bara värma på lite, klart. Hemma gör vi en "gryta" med nästan samma ingredienser som Partyjack.

 

För 4 port.

600gr Fläskfilé

2 burkar sån där smaksatt craime fraiche

4 msk tomatpuré

2 pressade vitlöksklyftor

salt & peppar

1 röd paprika

hackade färska champinjoner

 

Jag vill ha ris till men frun vill ha plugg så det funkar väl med lite vad som helst

 

Ekbladssallad alltså, salladsbladen liknar ekbald lite, därav namnet. Ekblad är nog inte så gott att äta.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Ska vi snacka snabb mat så kan man kör det gammla ungkarls tricket.

 

1: Värm gorbys på brödrosten (ca 5 tryck)

2: Fixa Snabbmakaronerna i ett durkslag under rinnande varmvatten.

3: Fiskpinnar går oxå bra i brödrosten. Men obs ha dom stående...

 

 

Ett annat bra tipps är när man flyttar in i ny lya. Sätt upp gladpack(plasfolie) på alla fönster som då är rena. Bara att rycka ner när man flyttar...

 

För att hotta upp fiskpinnarna så kan man (när oljan värmts upp) slänga i en klick Sambal Oelek i pannan innan pinnarna åker i.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Röda linser:

 

Koka röda linser (tar 20 min)

häll av vattnet

dela en citron och pressa över efter smak

häll på ganska mycket RIKTIGT GOD olivolja

mymalen peppar och salt

Blanda i rätt mycket ruccolablad och kanske babyspenat.

 

Blir galet gott, servera med kyckling/lax/whatever och nån yougurt-sås.

 

(En höjdare är att ta laxfileer, vira in i pancetta (lufttorkat bacon), peppra och stoppa in i ugnen på hög värme)

 

 

detta lär jag testa. låter grymt.

 

 

jag kan för övrigt rekommendera en rätt trots att jag inte testat den själv än p g a att jag inte har någon ugnsfast form hemma.

 

direkt från arla.se. kan rekommendera deras 10 i topp-lista - mkt som ser gott ut där.

 

Ugnsgratinerad köttfärspasta

 

4 port

250 g penne

400 g köttfärs

smör

1 purjolök

1 tsk salt

2 1/2 dl tomatsås, t ex färdig pastasås

2 1/2 dl Kelda ostsås

 

Gör så här

Sätt ugnen på 250°. Koka pastan. Stek köttfärsen i smör i en stekpanna och rör så att den smular sig. Strimla purjolöken och låt den fräsa med. Krydda med salt och rör i tomatsåsen. Varva pasta och köttfärssås i en smord ugnssäker form. Ringla över ostsåsen. Gratinera i övre delen av ugnen 5-10 min. Servera med sallad.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

2 portioner feta-kyckling:

 

3 kyckligfiléer (+- 1 beroende på hur hungrig man är).

2 burkar creme fraische franska örter (funkar givetvis med vanlig också).

Basilika (helst färsk såklart, men den frysta som finns överallt i småförpackningarna funkar också, ett helt paket är lagom)

Feta efter egen smak.

 

Tina kycklingen och tärna. Lägg i en ugnsform. På med creme fraischen, fetan och basilikan, in i ugnen lagom länge (30 mins?). Klart. Serveras med ris. Tar 5 minuter effektiv kökstid.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skiva upp kycklingfile i strimlor, lägg i en ungsform, krydda.

Ha i en del gratängost, en del creme fraisché och pressad vitlök i en bunke, blanda, häll över kycklingen. In i ungen i runt 225 tills det är fin gyllenbrun färg på allt.

 

Koka ris till, klart! grymt lätt å smidigt, tar lite tid dock men eftersom det står i ungnen kan man pyssla med annat under tiden!

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan rekommendera råbiff, hästfilé och tjurtestikel. Varm surkål är också fint.

 

Åt helvete med ris, potatis och liknande studentkäk. Seriösa människor äter tillbehör som jordärtskockesoppa, smörkokt sparris, sockerärtor eller ångkokt broccoli.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Kan rekommendera råbiff, hästfilé och tjurtestikel. Varm surkål är också fint.

 

Åt helvete med ris, potatis och liknande studentkäk. Seriösa människor äter tillbehör som jordärtskockesoppa, smörkokt sparris, sockerärtor eller ångkokt broccoli.

 

Vart har du ätit den senaste tiden? Fear Factor?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa nytt...