Gå till innehåll

Wellbok - well...


heltok

Vad ska wellboken diskutera 2015?  

117 medlemmar har röstat

  1. 1. Vad ska wellboken diskutera 2015?

    • Bitcoin & Kryptovalutor
      32
    • Politik
      32
    • Filosofi
      26
    • Kost & Träning
      32
    • Personlig utveckling
      31
    • Brudar
      30
    • Teknik, vetenskap och nörderi
      38
    • Prylar
      18
    • TVserier, filmer, böcker
      28
    • Allt som är contrarian
      17


Recommended Posts

Fråga dig själv hur du ställer dig etiskt till djurplågeri?

Nu ställer du en helt annan fråga. Jag kan därmed inte besvara den eftersom det då tolkas som att svaret skulle vara en del i slutsatsen av att äta kött eller inte. (det är ett rätt bra knep för diskussioner, även om det antagligen inte var menat så här)

 

En viktigare (och framförallt företrädande) pusselbit i att äta kött eller inte är hur man ställer sig till kopplingen mellan att djurplåga och att äta kött.

 

Det kan ju också anses vara en subjektiv världsåskådning att massmord av ett visst folkslag skulle vara något hemskt eller; insert vilken grymhet som helst; som mänskligheten någon gång åstadkommit. Det finns nog mer objektiva åsikter än vad du vill erkänna även om det teoretiskt skulle gå att tala om etik som någonting helt subjektivt utan någon verklighetsförankring.

Ja, men som sagt missar du att motivera kopplingen. Vi kan nog utan problem enas om att en väldigt generell etisk regel är att det är oetiskt att djurplåga. Men på samma vis som du inte vill äta kött så finns det folk som aktivt bojkottar en massa länder, om du inte gör det är det för att ni har olika sätt att se på hur dina handlingar (pengar etc) är kopplade till dåden.

 

Jag har också en stark etisk kompass, men den fungerar inte som din (jag är inte nära att sluta eller ens minska min köttkonsumption, och kommer heller inte bli det av att företag fortsätter grisa eller blir värre).

 

Jag kan nog förklara min kompass, men det kan ta lite text:

 

1) För det första plågar jag inte djur, även om det skulle ge mig skalfördelar eller att jag blir utkonkurrerad eller något annat. Då får jag väl göra något annat än att sälja kött då. Det är liksom halva kompassen, jag har ingen anledning till något sådant åtminstone om jag så länge jag inte riskerar dö själv (finns rimligen någon punkt där överlevnadsinstinkt tar över).

 

2) Amen vadå - antingen är man med eller emot!.

Det finns en betydligt mer avgörande del av kompassen och det är att jag aldrig känt att jag är det viktigaste levande i livet och mitt välmående har aldrig varit nummer ett. Eller kanske bättre beskrivet: mitt välmående kommer uteslutande av andras välmående, och extra mycket om jag är anledningen till att de mår bra. Så har jag fungerat precis hela livet - sedan litet, litet barn - det är inget jag aktivt valt. Min egoistiska drivkraft är att jag vill vara den som gör att både djur och människor blir glada (jag kan tex bli avundsjuk om hundar gillar andra mer än mig).

 

Konsekvensen av nummer två är att vaken tid som inte spenderas med att slappa istället spenderas med försöka göra något bra för andra, oss alla, eller whatever. Det inkluderar hela min arbetsdag: jag automatiserar inte processer för att göra karriär, jag gör det för att se att folk blir glada när saker funkar (både anställda som slipper skitgöra och kunder som får grejer i tid). Löneökningar är inte speciellt intressanta monetärt för mig - det är däremot jätteviktigt som kvitto på att jag förbättrar livet för andra.

 

Jag kan också som sagt se mig själv i rollen som den som får befolkningen att skita korrekt.

 

Så ser alltså min kroniska kompass ut - jag har inte valt den men har inget problem att leva efter den. Kött mår jag bra av, och har inte tid att fokusera på att Sovjet har en annan inställning till HBTQ eller att köttproducenter är grisar (som Heltok påpekar är det tyvärr inte så enkelt, så det skulle krävas arbete för att nå en rimlig slutsats). Jag har fullt upp med att försöka skapa en bättre vardag för <whatever>, med vad jag nu kommer på att göra. Enligt min kompass är det då till och med mer oetiskt att såra någons känslor för egen vinning än att äta kött, eftersom det vore ett kalkylerat övertramp, och det vrider sig i magen bara att tänka på att göra sådana.

 

Detta är extremt subjektivt. Jag har vänner som pratar inför första barnet, och drar massa (för mig) goja om att de tror att det ska bli första gången de kommer bry sig mer om någon än sig själv. Det är ungefär i det här stadiet av livet jag därför börjat inse hur annorlunda min kroniska kompass alltid fungerat gentemot vissa andras. Enligt min livsåskådning är jag liksom så att säga ett vakuum om jag befinner mig i vakuum, men kommer till liv genom handlingar som är värdefulla för andra (alternativt värdefulla för "det biologiska livet på jorden", om vi ska vara jätteepiska).

 

Om man å andra sidan har (exempelvis) en kompass som de vänner jag nämner - att de alltid har sett sig själv som viktigast - så blir också de etiska handlingarna kvantitativa och med nödvändighet forcerade. Exempelvis raka linjer mellan att köpa något från Ryssland och att inte stödja HBTQ. Bojkotten görs av (forcerad) välvilja, men jag håller inte med om prioriteringen.

 

In before psykoanalyser (det finns massa både negativa och positiva konsekvenser av en sådan profil, enda poängen här är att det gör att köttätande hamnar långt ned på listan av oetiska saker).

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag hoppas att dödandet kommer/påbörjas senare i livet än i första fjärdedelen. Annars håller jag med om att det är oetiskt och onödigt grymt.

 

En ko som fick leva ifred skulle kunna bli över 20 år. Ungtjurar slaktas i snitt efter bara ett par år. Mjölkkor slaktas efter cirka 5 när mjölken sinar. Hankycklingar sorteras ut direkt efter kläckning och mals ner levande.

 

Där kan vi nog vara ense då iaf.

 

https://kottet.se/

http://mjolken.se/

 

Enkla beskrivningar av processerna inom kött och mjölkindustrin.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Paleo må inte vara backat av "vetenskap", men det är iaf backat av 200000år evolution.

 

Och mättat fett är farligt, trots att människan består av mättat fett och att naturen gjort bröstmjölken hög på mättat fett, den debatten hände aldrig.

 

Och låt mig också gissa att du inte är särskilt van vid att argumentera mot meningsmotståndare för dina argument är typ på 2008-nivå.

 

Om du hade hört vad t.ex. FN och forskning säger kring hållbar utveckling säger så hade du ganska snabbt insett att det inte är ens i närheten av hållbart.

 

:lol: :lol: :lol:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

En viktigare (och framförallt företrädande) pusselbit i att äta kött eller inte är hur man ställer sig till kopplingen mellan att djurplåga och att äta kött.

 

Ja, men som sagt missar du att motivera kopplingen. Vi kan nog utan problem enas om att en väldigt generell etisk regel är att det är oetiskt att djurplåga.

 

Kopplingen är inte svårare än att det inte går att framställa kött, mjölk och ägg utan en viss mängd direkt djurplågeri. Om valet står mellan att med avsikt döda någon som vill leva och att inte göra det så bör dödandet alltid vara oetiskt.

 

Att stödja den som utför dödandet direkt genom att köpa produkten är ju då en direkt koppling. Valet att inte göra det och äta något annat istället är att avstå från dödandet.

 

HBTQ-frågor i Ryssland eller olika industrier eller produkter från länder med tveksam etik överlag är något mer gråskaligt, om det inte finns en industri som är direkt kopplad till det oetiska i fråga. Den borde man i så fall inte stödja. Jag har svårt att komma på någon produkt eller industri som är direkt kopplad till något oetiskt på samma sätt som köttindustrin, som de flesta människor är emot men ändå stödjer. Kött, mjölk och ägg köper de flesta däremot dagligen och stödjer på så vis industrin direkt, trots att det skulle vara tämligen enkelt att avstå.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag hoppas att dödandet kommer/påbörjas senare i livet än i första fjärdedelen. Annars håller jag med om att det är oetiskt och onödigt grymt.

 

:lol: :lol: :lol:

 

jag håller med. mycket grymt!

 

 

Vore kul med en mini-review från folk som testat detta. Vad har ni fortsatt med och vad var trams eller inte för er?

 

Ska testa periodisk fasta, paleo, nofap och squatskita inom en snar framtid. :)

 

Ang bajspallar..

Duger det med att slänga upp fötterna på en stol eller blir det för aggressiv vinkel?

 

squatskita - det är svårt att förstå varför innan du har testat.

 

om du har möjlighet så testa i naturen. så att du kan sitta på huk på riktigt. gärna nära ett vattendrag så att du kan skölja dig ren efteråt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Mörk dag för alla GTO-entusiaster

 

John Forbes Nash, Jr., 86, and his wife, Alicia, 82, were killed in a traffic accident in New Jersey on May 23, on the final leg of their journey home from Norway where he had just received the 2015 Abel Prize along with Louis Nirenberg for their work in nonlinear partial differential equations and its applications to geometric analysis. “We at the American Mathematical Society join our colleagues and friends all over the world in expressing our deep sorrow over the tragic passing of John and Alicia Nash, and we send our most heartfelt condolences to their family. Their lives have enriched and touched us all, both by the beauty of his mathematical ideas and by their inspiring dedication to family and the cause of alleviating the suffering due to mental illness, overcoming adversity with grace and compassion,” says AMS president Robert Bryant.
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Kopplingen är inte svårare än att det inte går att framställa kött, mjölk och ägg utan en viss mängd direkt djurplågeri. Om valet står mellan att med avsikt döda någon som vill leva och att inte göra det så bör dödandet alltid vara oetiskt.

 

Att stödja den som utför dödandet direkt genom att köpa produkten är ju då en direkt koppling. Valet att inte göra det och äta något annat istället är att avstå från dödandet.

 

HBTQ-frågor i Ryssland eller olika industrier eller produkter från länder med tveksam etik överlag är något mer gråskaligt, om det inte finns en industri som är direkt kopplad till det oetiska i fråga. Den borde man i så fall inte stödja. Jag har svårt att komma på någon produkt eller industri som är direkt kopplad till något oetiskt på samma sätt som köttindustrin, som de flesta människor är emot men ändå stödjer. Kött, mjölk och ägg köper de flesta däremot dagligen och stödjer på så vis industrin direkt, trots att det skulle vara tämligen enkelt att avstå.

Ditt sätt att tänka kring detta är väldigt myopiskt och utifrån egna godtyckliga förenklingar, därmed också något som naturligt blir korrekt för dig men inte håller för att påföra andra. Men jag har redan skrivit en stor wall, så har jag inte lyckats förklara varför kommer jag nog inte lyckas.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om du tror att t.ex. Livsmedelsverket bygger sina råd på "blaskmedia" så är du ju ute och cyklar rejält. Samma gäller WHO, båda dessa rekommenderar en betydligt lägre konsumtion av kött än medelsvensken äter.

 

Men de gör ju det. Det hela går i princip att spåra till Seven Countries som är jättedebunkad som fick för sig att mättat fett ökar risken för hjärt och kärlsjukdomar. Sedan följde 30år är man misslyckades bevisa hypotesen. Men för att de inte vill erkänna sina fel har de istället ändrat det till att rött kött ökar risken för cancer oftast baserat på den dåliga observationsstudien från WCRF. Men varenda studie på det jag har läst har varit dåliga observationsstudier där köttätarna rökt mer, druckit mer läsk och rött kött har klumpats ihop med processat rött kött och grillat kött. Inte separerat ut rått naturbeteskött. Och nej det är inte carnitine som studierna hävdar...

 

Imo är det rätt jäkla obv att sådana studier är dåliga pga

1. bara korrelation, ingen dubbelblind

2. studiedeltagarna är värdelösa på att rapportera vad de faktiskt åt

3. förenklar en väldigt komplex fråga

 

Du får gärna försöka hitta SLV länka till en bra studie någonstans.

 

Sedan har vi också det lite lustiga faktumet att rött kött påstås vara dåligt för vita, men det är tydligen väldigt hälsosamt för asiater:

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/07/31/ajcn.113.062638.short

Red meat intake was inversely associated with CVD mortality in men and with cancer mortality in women in Asian countries.

 

En mer rimlig förklaring är att sådana här studier inte separerar en faktor och mer skiljer sig mellan grupperna av köttätare och ickeköttätare bland både amerikaner och asiater än deras köttkonsumtion.

 

 

Men som sagt, vi har haft denna debatten så många gånger förut. Och nu börjar du droppa argument from authority.

 

Om du på fullaste allvar tror att vi kan föda världsbefolkningen på "gräsbeteskött" så lever du i en fantasivärld utan dess like.

Imo är det du som gör det starka påståendet att man inte kan göra något.

 

Ska göra lite motiveringar:

1. Med gräsbeteskött kan vi utöka den odlingsbara markytan enormt:

2. Vi slänger typ 40% av maten redan nu, med en paleodiet som äter mer av fettet, benmärgen etc kan vi antagligen slänga mindre

http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e00.pdf

3. Det finns flera sätt att föda upp gräsbeteskött mycket effektivare än vi gör idag, se t ex:

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/jan/31/food-industry-environment

 

Men lev du i en fantasivärld att vi människa inte öka vår produktivitet.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har inte studerat branschen vilket eventuellt är ett misstag, men det bör vara mycket pengar och därmed resurser för utveckling. Starka rön på att folk blir sjuka av sittvinkeln bör rimligen hamna i specifikationen för designavdelningen? Kostnadseffektiviseringar, sure, men det vore enligt mig jättemärkligt om inte användarens upplevelse ligger högprioriterad i en sådan stor branch.

 

Folk "vet" också att det inte är hälsosamt att var smällfet ändå blir vi fetare och fetare. Vetenskap och fakta biter helt enkelt inte på många människor vilket tyvärr medför att du med största sannolikhet förlorar detta bet enligt de kriterier som gäller nu. Och att gå så långt utanför sin comfort zone som en sådan här toalettvariant skulle innebära kommer helt enkelt inte att hända på ett så kort tidsspann.

 

Gällande branschen så är det nog olika snålspolande varianter som har betydligt högre prioritet den närmaste tioårsperioden skulle jag tro.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vilken kost gissar ni är bäst om man siktar på mental skärpa och uthållighet snarare än en fysisk sådan? Givetvis uppnår jag helst bägge men är inte villig att känna mig "dimmig" i skallen.

 

På lång sikt är det antagligen LCHF. På kort sikt är stora förändringar från din nuvarande antagligen negativt. Men minska lite på snabba kolhydrater, pasta och liknande är nog en bra strategi.

 

Se t ex:

http://www.kostdoktorn.se/sveriges-basta-minne-pa-lchf/

https://www.bulletproofexec.com/transcript-140-mastering-memory-with-mattias-ribbing/

Den tredje aspekten av koncentrationsträning hänger ihop med hur kroppen mår. Vår mentala och fysiska hälsa är nära sammankopplade. Mår man fysiskt dåligt har man inte kraft nog att prestera på topp mentalt. Det här ser man väldigt konkret i minnesträningen.

 

Bortsett från den gradvis förbättrade memoreringsförmågan man får genom träning, beror variationer i de egna resultaten helt på koncentrationsförmågan. Ett bra resultat betyder att jag lyckades koncentrera mig och ett dåligt resultat visar att koncentrationen inte fanns där. Resultatet ger en fast referenspunkt, som gör det möjligt att experimentera med hur olika saker påverkar koncentrationsförmågan.

 

Du behöver hålla kroppen i god form och hitta en lämplig typ av motion som passar just dig. Det sägs att vissa kosttillskott kan vara till hjälp för minnet, vilket möjligen också stämmer. Men det har jag inte kunnat verifiera helt för egen del. Själv har jag främst experimenterat med näringsintaget i stort – kosten. Här har jag direkt kunnat se en stor skillnad på mina resultat.

 

Det här var när jag tränade inför min första minnestävling. Då arbetade jag samtidigt som utbildare och för att orka hade jag lagt mig till med ovanan att dricka en hel del energidryck. Mestadels för att jag aldrig har tyckt om kaffe. Ofta tog jag också en burk precis före minnespasset.

 

Resultatet blev att jag alltid var pigg och laddad under träningen, men jag var inte alls nöjd med hur min koncentrationsförmåga uppförde sig. Den tycktes också bli ”piggare” och på ett närmast neurotiskt sätt hela tiden vilja sticka iväg åt andra håll.

 

Jag tvingade mig att sluta med energidrycker för att se hur det skulle påverka mina resultat. Det var inte det lättaste. En veckas mer eller mindre konstant huvudvärk följdes av ytterligare en veckas trötthet. Men därefter var jag på banan igen.

 

Märkligt nog förbättrades mina resultat direkt. Jag presterade till och med bättre när jag var riktigt trött, än när jag var pigg och hade druckit energidryck. Koncentrationsförmågan lugnade ner sig och kunde arbeta mycket jämnare. Det var en märklig upptäckt. Jag anade att det inte bara var koffeinet som var boven i dramat, utan även sockret.

 

Efter det här genomförde jag ett antal tävlingar och mina resultat blev stadigt bättre och bättre, men jag var alltid helt slut efter dessa heldagar av memorering. Det kan ju tyckas vara normalt efter längre perioder av koncentration, men jag hade på känn att det fanns mer att ge.

 

Genom olika tillfälligheter fick jag upp ögonen för lågkolhydratkost, även kallat LCHF (Low Carb High Fat). Jag hade hört begreppet tidigare, men trott att det bara var en i raden av olika bantningsmetoder, och det var jag inte intresserad av. Andra personer i min nära omgivning blev snabbt av med överflödiga kilon på det här sättet. Men de gick aldrig hungriga, utan åt ordentligt med god mat. Humöret och energinivån tycktes också vara på topp. Det var ingen bantningskur utan snarare en slags kostomläggning.

 

Jag fick förklaringen att det fungerar genom att blodsockret hålls på en låg och jämn nivå. Det fick mig genast att tänka på mina egna observationer om koncentration och socker, vilket genast gjorde det hela intressant.

 

Alla kolhydrater bryts ner till enkla sockerarter i magen och resultatet blir att mängden socker i blodet stiger. Det får kroppen att bilda hormonet insulin som vid för höga nivåer lagrar in överskottsenergin i fettceller. Resultatet blir ett underskott av näring i blodet, vilket vi upplever genom hungerkänslor och trötthet.

 

När insulinet och blodsockret hålls på en jämn nivå går kroppen över till att förbränna fett. Men hur är det med hjärnan, den behöver väl ändå kolhydrater? Svaret är nej. Efter en viss omställning fungerar hjärnan utmärkt på så kallade ketonkroppar och glukos som kroppen själv bildar genom att omvandla fettsyror respektive protein i levern.

 

När jag upptäckte att elitidrottare som Björn Ferry (OS-guldmedaljör i skidskytte) och Jonas Colting (flerfaldig svensk mästare i triathlon) föredrar lågkolhydratkost, blev jag nyfiken på hur det skulle fungera för en mental idrottsman. Resultatet var häpnadsväckande.

 

Till vardags äter jag mestadels LCHF för att det är gott och för att jag mår väldigt bra av det, men inte helt strikt. Veckorna inför tävlingar blir jag däremot mer noggrann. Den stora skillnaden från tidigare är att jag blir mentalt mer uthållig och inte får några större dippar under hela dagen.

 

Under den första tävlingsdagen i de öppna tyska minnesmästerskapen drog arrangemanget ut på tiden. Efter en ordentlig frukost bestående av äggröra och bacon, hade vi börjat den första grenen kl 9. Dagen flöt på bra, men tio timmar senare då tävlingsdagen egentligen skulle ha varit avklarad, hade vi fortfarande den tyngsta minnesgrenen kvar.

 

I brist på valmöjligheter hade min lunch bara bestått av en mindre bit fisk med sås och grönsallad. Ingenting annat i magen därefter för min del. De flesta började bli rejält trötta, trots konstanta mellanmål och snacks. Jag stod mig hyfsat bra, men visste att jag snabbt skulle bli väldigt hungrig om jag började äta kolhydrater.

 

Halv åtta på kvällen var det dags att börja memorera spelkort. En och en halv timmes maximal koncentration senare hade jag slagit svenskt rekord och felfritt kommit ihåg ordningen på 6 blandade kortlekar, plus 20 kort från en sjunde.

 

Alla mina nuvarande minnesrekord är tagna på strikt lågkolhydratkost. Jag har bevisat för mig själv att hjärnan inte behöver kolhydrater i kosten för att kunna prestera på absolut toppnivå. Tvärt om, så orkar jag numera mycket mer.

 

Experter brukar vifta med en studie som gett kvällstidningsrubriker om att man får sämre minne och koncentrationsförmåga av mindre kolhydrater. Tittar man däremot närmare på studien ser man att minnestesterna på lågkolhydratkosten bara genomfördes den första veckan efter kostomläggningen, precis när omställningen kan vara som värst. Jag vet själv hur det var när jag slutade med energidryck. Men för den sakens skull påstår jag inte att man blir trött och får huvudvärk av att inte ge hjärnan energidryck.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vilken kost gissar ni är bäst om man siktar på mental skärpa och uthållighet snarare än en fysisk sådan? Givetvis uppnår jag helst bägge men är inte villig att känna mig "dimmig" i skallen.

 

till skillnad från heltok så är jag inte övertygad om att LCHF är långsiktigt opti. IMO så är det en hel del som tyder på att en stärkelserik kost inte är så dumt. exempelvis så kan vår kropp gå på 100% animaliskt föda eller så kan den gå på 95% stärkelse och 5% djur. Hjärnan kräver glukos, att evolutionen har sett till att skapa glukos från djur när vi inte har fått i oss det från växtriket behöver inte betyda att det optimalt utan kan lika gärna ses som en livsnödvändig anpassning.

 

Först och främst bör man eliminera vegetabiliska fetter och mjöl från kosten. hur man än vänder och vrider på det så finns det inget i dessa livsmedel som man inte kan få på andra (bättre)håll. då har man kommit långt på vägen, därefter kan man diskutera hur mycket och vilket sorts kött man bör äta och så vidare.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vilken kost gissar ni är bäst om man siktar på mental skärpa och uthållighet snarare än en fysisk sådan? Givetvis uppnår jag helst bägge men är inte villig att känna mig "dimmig" i skallen.

 

många upplever ökad kognitiv förmåga när de fastar, så om du var nyfiken på periodisk fasta tycker jag verkligen att du ska testa det.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vilken kost gissar ni är bäst om man siktar på mental skärpa och uthållighet snarare än en fysisk sådan? Givetvis uppnår jag helst bägge men är inte villig att känna mig "dimmig" i skallen.

 

Pasta ses inte som ett livsmedel med högt GI så var inte rädd för det iaf även om många tror sånt. Snabbmakaronerna kanske ska undvikas dock :-)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nån här som kan förklara varför folk bär tights på gymmet? Fyller det någon praktisk funktion sas.?

 

Om det är män som dessutom har shorts över så beror det på sekten cross fit som tyvärr tagit sig in på de flesta gym nuförtiden. Töntigt mode alltså. Om det är kvinnor beror det på att de ogärna visar bara ben pga upplevd fulhet, blekhet, otränade etc.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Trevliga diet-tips :) Tack!

 

Angående pasta, det påverkar min mage negativt så jag brukar undvika det.

 

Vad tror ni om att käka mycket protein i form av fisk,kyckling och ägg. Pumpa på med massa grönsaker och rotfrukter. Kanske lite ost? Nötter, bär osv?

 

Lite paleo med modifiering att jag gärna äter saker från mammamu. Inte lågkolhydrat, men skippa pasta och bröd. Hur fint är det med ris?

 

Angående vegetabiliska fetter, räknas kokos, avokado, oliver och nötter dit? Eller tänkte ni främst på raffinerade oljor av olika slag?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...